Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES derybininkas M.Barnier nepritaria svarbiems „Brexit“ sutarties punktams

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier perspėja, kad du svarbūs Britanijos prekybos santykių su ES po „Brexit“ plano punktai „yra nepriimtini“, matyti iš penktadienį paskelbtų pastabų vienam parlamento komitetui.
Michelis Barnier
Michelis Barnier nepritaria svarbiems „Brexit“ sutarties punktams / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anksčiau šią savaitę vykusio posėdžio stenograma prieštarauja vieno britų proeuropietiškų pažiūrų opozicijos įstatymų leidėjo pareiškimui, esą M. Barnier sakė, kad visas vyriausybės pasiūlytas pasitraukimo iš Europos Sąjungos planas yra „nebegyvas“.

Tačiau jis pabrėžė, kad ES nesutiks su Londono pasiūlymais dėl muitinės procedūrų ir bendrų Bendrijos ir Jungtinės Karalystės taisyklių, siekiant palengvinti prekybą tarp šalių po „Brexit“.

Tai „sukeltų abejonių dėl paties mūsų bendrosios rinkos vientisumo... Apie tai negali būti nė kalbos“, – sakė M.Barnier, kalbėdamas Bendruomenių Rūmų „Brexit“ komiteto posėdyje pirmadienį.

Jo komentarai padrąsins premjerės Thersos May vadinamojo Čekerso plano kritikus Britanijoje. Jie tvirtina, kad bandymas išlikti prie ES, nutraukus tik kai kuriuos saitus, yra blogiausias scenarijus iš visų įmanomų.

Šiam planui priešinasi ir Th.May konservatorių partijos „Brexit“ šalininkai, įskaitant buvusius ministrus Davidą Davisą bei Borisą Johnsoną, taip pat kai kurie nariai, pasisakantys už Britanijos pasilikimą Bendrijoje.

Didžioji Britanija tikisi prieš palikdama Bendriją kitų metų kovą susitarti dėl svarbiausių skyrybų klausimų ir ateities prekybos ryšių.

Pasak M.Barnier, Didžioji Britanija ir ES „80 proc. sutaria dėl pasitraukimo susitarimo“. Tačiau derybininkas perspėjo, kad susitarimą gali sužlugdyti nesugebėjimas susitarti dėl būsimos sienos tarp Airijos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos.

Abi šalys žada stengtis, tarp Airijos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos vėl neatsirastų reali siena su patikrinimo postais, nes tai keltų grėsmę taikos procesui regione. Tačiau ES ir JK nesutaria, kaip tai įgyvendinti.

Briuselis siūlo, kad Šiaurės Airija po „Brexit“ vadovautųsi tokiomis pat taisyklėmis kaip ir likusios 27 ES valstybės narės – tai būtų „apsaugos mechanizmas“, kuris leistų išvengti patikrų sienoje atnaujinimo ir sumažintų pavojų taikos procesui Airijoje.

Tačiau Londonas nerimauja, kad ES siūlymas suskaldytų Jungtinės Karalystės teritoriją.

M.Barnier perspėjo, kad Airijos sienos klausimas gali sužlugdyti susitarimą dėl „Brexit“ sąlygų.

„Jeigu veikiančio saugiklio dėl Airijos nebus, nebus jokio susitarimo“, – pareiškė jis.

Tačiau jis išreiškė viltį, kad ES ir JK pavyks susitarti dėl skyrybų jei ne iki numatyto termino – spalį įvyksiančio ES viršūnių susitikimo, tai bent iki lapkričio pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius