Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 03 /15:00

ES diplomatijos vadovas J.Borrellis Turkijoje aptars padėtį Idlibe

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis vyksta į Ankarą, kur aptars padėtį Sirijos Idlibo provincijoje, antradienį pranešė Europos išorės veiksmų tarnyba. Antradienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel aptarė situaciją su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Drauge su J.Borrelliu į Turkiją vyksta už krizių valdymą atsakingas eurokomisaras Janezas Lenarčičius.

Vizitas rengiamas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui perspėjus, kad jis gali leisti milijonams pabėgėlių keliauti Europos link.

„Jie surengs derybas dėl eskalacijos šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje ir humanitarinių pasekmių civiliams gyventojams, taip pat dėl padėties su sirų pabėgėliais Turkijoje“, – sakoma ES pranešime.

J.Borrellio ir J.Lenarčičiaus vizitas Turkijoje tęsis iki kovo 4-osios.

„Per savo vizitą į Ankarą jie susitiks su aukšto rango pašnekovais iš Turkijos valdžios institucijų“, – teigiama J.Borrellio biuro pranešime.

Kovo 6 dieną Zagrebe vyks skubus ES užsienio reikalų tarybos posėdis, per kurį, be kita ko, bus aptariama padėtis Idlibe. Jame dalyvaus J.Borrellis, o J.Lenarčičius po vizito Ankaroje ketina aplankyti pabėgėlių centrus pietrytinėje Turkijos Gazantiapo provincijoje.

ES atstovai į Turkiją vyksta Sirijos Idlibo mieste tebesitęsiant Damasko režimui ištikimų pajėgų ir Turkijos palaikomų sukilėlių kovoms ir paaštrėjus Ankaros ir Briuselio ginčui dėl pabėgėlių.

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas perspėjo, kad nesijaučia susaistytas 2016 metų įsipareigojimų nepraleisti pabėgėlių pro Turkijos sienas mainais už milijardinę finansinę paramą iš ES, ir pažadėjo atverti pabėgėliams vartus į ES.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pareiškė, kad Turkijos naudojimasis pabėgėliais spausti ES yra „nepriimtinas“, o už migraciją atsakingas eurokomisaras Margaritis Schinas pareiškė, kad „niekas negali šantažuoti arba bauginti ES“.

V.Putinas ir A.Merkel aptarė padėtį

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per pokalbį telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel aptarė padėtį Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje ir padėtį Libijoje, antradienį pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Dalykiškai aptarti Sirijos padėties sureguliavimo klausimai, atsižvelgiant į pastarąjį padėties Idlibo deeskalacijos zonoje paaštrėjimą“, – rašoma spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel ir Vladimiras Putinas

„Buvo išreikšta viltis, kad kovo 5 dieną Maskvoje planuojamas Rusijos ir Turkijos viršūnių susitikimas bus rezultatyvus“, – priduriama jame.

Pasak spaudos tarnybos, kalbėdami apie padėtį Libijoje, lyderiai akcentavo būtinybę konflikto šalims laikytis kovos veiksmų nutraukimo režimo ir įgyvendinti sausį Berlyne vykusioje konferencijoje priimtus sprendimus.

Per pokalbį, įvykusį Berlyno iniciatyva, „buvo sutarta dėl tolesnių kontaktų“, nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius