Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 14 /14:01

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini: „Turime susitarimą su Iranu. Derybos baigtos“

Galingosios pasaulio valstybės ir Iranas formaliai baigė rengti istorinį susitarimą, kuriuo siekiama užtikrinti, kad Teheranas nepasigamins atominės bombos, antradienį paskelbė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.
Irano derybos baigtos, susitarimas sudarytas
Irano derybos baigtos, susitarimas sudarytas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Irano derybos baigtos. Turime susitarimą“, – parašė F.Mogherini socialiniame tinkle „Twitter“ netrukus po to, kai Vienoje baigėsi paskutinis derybose dalyvavusių šalių – vadinamosios P5+1 grupės ir Irano – užsienio reikalų ministrų posėdis.

Ilgai siektas susitarimas, kurį antradienį sudarė Iranas ir šešios galingosios pasaulio valstybės, yra „vilties ženklas visam pasauliui“, pareiškė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė F.Mogherini.

„Tai sprendimas, galintis pradėti naują tarptautinių santykių istorijos skyrių ir rodantis, kad diplomatija, koordinavimas ir bendradarbiavimas gali įveikti dešimtmečius tvyrojusią įtampą ir konfrontaciją“, - sakė ji baigiamajame derybose dalyvavusių šalių posėdyje Vienoje.

Ginklų embargas vis dar galios

Iranui taikomas tarptautinis ginkluotės embargas liks galioti dar penkerius metus pagal galutinio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos sąlygas, bet šiitiška respublika galės pirkti ginkluotę, gavusi specialų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos leidimą, antradienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

„Buvo pasiektas kompromisas tarp Irano ir mūsų kolegų Vakaruose, kurį mes ir Kinija, savaime aišku, palaikėme – atsižvelgdami, kad tai tenkina Iraną. (Embargas galios dar) penkerius metus, bet per tuos penkerius metus bus įmanoma tiekti ginkluotę Iranui, atlikus atitinkamas informavimo ir patikrinimo procedūras per JT Saugumo Tarybą“, – S.Lavrovas sakė žurnalistams.

Be to, Iranas sutiko suteikti Jungtinių Tautų inspektoriams griežtai kontroliuojamą prieigą prie savo karinių bazių pagal istorinę sutartį su galingosiomis šalimis dėl Teherano branduolinės programos, pranešė vienas Irano pareigūnas.

Galimybė patikrinti karines bazes, atliekant tyrimą dėl numanomų Teherano pastangų pasigaminti atominių ginklų, buvo vienas iš pagrindinių reikalavimų, keltų per derybas galingųjų šalių. Tačiau Iranas nebuvo linkęs suteikti tokios prieigos, baimindamasis, kad tokios inspekcijos tebus priedanga šnipinėti jo karines paslaptis.

„Mūsų kariniai objektai nėra atviri lankytojams, kadangi kiekviena šalis turi teisę saugoti savo paslaptis... Tačiau Iranas taikys (Branduolinių ginklų neplatinimo sutarties) Papildomąjį protokolą, ir šiuo pagrindu suteiksime valdomą prieigą“, – sakė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius