-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES diplomatijos vadovė ragina Turkijos premjerą pradėti dialogą su protestuotojais

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Catherine Ashton paragino Turkijos premjerą Recepą Tayyipą Erdoganą pademonstruoti demokratines vertybes ir pradėti dialogą su prieš vyriausybę nusiteikusiais protestuotojais, Ankarai siekiant narystės Bendrijoje.
Protestai Turkijoje
Protestai Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turkija
Pirmą kartą viešai kalbėdama apie Turkijos problemas Europos Parlamente C.Ashton sakė, kad R.T.Erdogano atsakymas vėliau trečiadienį jo derybose su protestuotojais  turi būti „įsipareigojimas, o ne priešiškumas“.

„Ši akimirka svarbi Turkijai. Galimybė jai peržiūrėti savo įsipareigojimus laikytis Europos vertybių, – sakė ji. – Esu įsitikinusi, kad ji pasirengusi šiam iššūkiui“.

Pasak B.Ashton, ES neturėtų nusisukti nuo Turkijos, nepaisant R.T. Erdogano elgesio su protestuotojais.

„Ne laikas išsižadėti Turkijos, reikia dar artimiau su ja bendradarbiauti. O Turkijai reikia dar artimiau bendradarbiauti su ES“, – perspėjo ji.

Oficialiai derybas dėl stojimo į ES Ankara pradėjo 2005 metais, tačiau pastaraisiais metais derybos strigo dėl kelių problemų, tarp kurių yra žmogaus teisių padėtis šalyje, įsipareigojimas laikytis demokratinių vertybių ir Kipro, kuris padalintas tarp graikų bei turkų bendruomenių ir į kurį Ankara įsiveržė 1974 metais, klausimas.

C.Ashton teigimu, demokratiškai išrinkta vyriausybė privalo atsižvelgti į tuos, kurie nesijaučia tinkamai atstovaujami.

„Taikios demonstracijos yra teisėtas būdas tokioms grupėms išsakyti savo nuomonę“, – sakė ji.

C.Ashton taip pat kritikavo Turkijos žiniasklaidą, kuri iš pradžių mažai informavo apie vykstančius protestus, taip pat ir mėginimus suvaržyti socialinius tinklus. „Susirūpinimą kelia žiniasklaidos laisvė Turkijoje“, – sakė ji.

C.Ashton negailėjo šiurkščių žodžių policijai, kuri per pastarąsias dvi savaites prieš „daugiausia taikius“ protestuotojus panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas ir gumines kulkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius