Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES diplomatijos vadovei nerimą kelia Irano planai įrengti naujas centrifugas uranui sodrinti

Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Catherine Ashton penktadienį patarė Iranui atsisakyti savo ketinimų spartinti branduolinę veiklą ir pareiškė, jog tokiu atveju Islamo Respublika pažeistų savo tarptautinius įsipareigojimus.
Catherine Ashton
Catherine Ashton / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Irane paskelbta apie planus įrengti modernias centrifugas uranui sodrinti Natanzo branduoliniame objekte. Naujesnės technologijos leistų gerokai paspartinti veiklą, kuria, anot Vakarų, siekiama pasigaminti branduolinį ginklą, nors Iranas tvirtina siekiąs tik taikių tikslų.

„Jeigu Iranas nuspręs instaliuoti modernias centrifugas, tai leistų žymiai padidinti sodrintos medžiagos gamybą ir dar labiau sustiprintų susirūpinimą, ar tikrai Irano branduolinė programa yra tik taiki“, – sakė C.Ashton atstovė spaudai.

Sausio pabaigoje Iranas laišku informavo Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) apie savo planus įrengti daugiau centrifugų uranui sodrinti.

Naujausio tipo centrifugos leistų pasiekti 60 procentų sodrumo; toks uranas jau tinka laivų atominiams reaktoriams; kitame etape būtų siekiama gauti dar labiau prisodrinto urano, tinkamo ginklams, mano Vakarų ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius