-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ekonomikos politikos postai atiteko Rehnui, Almuniai ir Barnier

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso penktadienį paskyrė suomį Olli Rehną Europos Sąjungos (ES) ekonominės ir pinigų politikos komisaru, tad jis vaidins labai svarbų vaidmenį gaivinant Europos ekonomiką.
Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šį postą jis perima iš ispano Joaquino Almunios, kuris taps konkurencijos komisaru. Tuo tarpu prancūzas Michelis Barnier buvo paskirtas ES vidaus rinkos komisaru, kurio žinioje bus ir finansinių paslaugų sektorius.

J.M.Barroso sakė, kad pagrindinis jo naujosios komandos uždavinys bus siekti ekonomikos augimo po pasaulinės kreditų krizės.

Europos Komisijos formavimas, kuris vyksta Bendrijai siekiant išsaugoti įtaką pasaulinėje arenoje po ekonominės krizės, jau beveik baigtas. Naujoji 27 komisarų komanda savo penkerių metų kadenciją turi pradėti kitų metų pradžioje, bet pirma ją dar turi patvirtinti Europos Parlamentas.

„Noriu, kad po penkerių metų ši Komisija būtų suvaidinusi svarbų vaidmenį išvedant Europą iš ekonomikos krizės (ir vedant ją) konkurencingos ekonomikos, kuri užtikrina pastovų augimą, link“, – spaudos konferencijoje sakė J.M.Barroso.

Europos Komisija formuojama po to, kai buvo ratifikuota Lisabonos sutartis ir paskirti 27 narių Bendrijos prezidentas ir naujoji užsienio politikos vadovė.

61 metų socialistas J.Almunia pelnė nepriklausomo ir finansiškai apdairaus ekonomikos ir pinigų politikos komisaro reputaciją. 46 metų O.Rehnas kaip ES plėtros komisaras prižiūrėjo Rumunijos ir Bulgarijos priėmimą į Bendriją.

„Abu šie vyrai yra vieni aukščiausių Komisijos pirmininko Barroso pavaduotojų, – sakė vienas ES diplomatas. – Šiais paskyrimais Barroso išlaiko griežtą dviejų aukščiausių postų kontrolę ir neprileidžia prie jų Paryžiaus, Berlyno ir Londono“.

Europos ekonomika jau pradėjo atsigauti po pasaulinės krizės. Dabar ES spręs, kada nutraukti finansines priemones, kurios buvo naudojamos ekonomikai skatinti, ir turės imtis didžiulio biudžeto deficito klausimo.

Kaip konkurencijos komisaras, J.Almunia turės įgyvendinti griežtas taisykles dėl valstybinės pagalbos, užkirsti kelią protekcionizmui ir palaikyti vieningą ES rinką.

Lietuvos į Europos Komisiją deleguotas Algirdas Šemeta gaus audito, kovos su sukčiavimu, mokesčių ir muitų sąjungos komisaro portfelį.

Iki šiol A.Šemetos užimtą ES biudžeto ir finansinio programavimo komisaro postą perims lenkas Januszas Lewandowskis.

Estijos deleguotas Siimas Kallas taps EK pirmininko pavaduotoju ir už transportą atsakingu eurokomisaru, o latviui Andriui Piebalgui paskirtas vystymosi komisaro portfelis.
Europos Parlamentas dėl Komisijos turėtų balsuoti sausio mėnesį.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius