Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES: Honkongo lyderio paskyrimu pažeidžiamos demokratijos normos

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sekmadienį sakė, kad naujo Honkongo lyderio paskyrimu buvo pažeistos demokratijos normos. Propekiniškas komitetas sekmadienį Honkongo lyderiu paskyrė buvusį saugumo vadovą Jonhną Lee, prižiūrėjusį šio pusiau autonominio miesto demokratijos judėjimo slopinimą.
Johnas Lee
Johnas Lee / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Europos Sąjunga apgailestauja dėl šio demokratijos principų ir politinio pliuralizmo pažeidimo, ir laiko šį atrankos procesą dar vienu žingsniu griaunant principą „viena šalis, dvi sistemos“, – sakoma J.Borrellio pareiškime.

„Europos Sąjungai labai svarbus Honkongo didelio autonomijos laipsnio išsaugojimas, kaip ir pagarba žmogaus teisėms bei pagrindinėms laisvėms, įskaitant žiniasklaidos laisvę, demokratijos principus ir įstatymo viršenybę“, – sakoma jame.

ES ragina Kinijos ir Honkongo valdžią laikytis savo nacionalinių ir tarptautinių įsipareigojimų, ypač galutinio tikslo rinkti Honkongo lyderį ir įstatymų leidžiamąją instituciją visuotiniu balsavimu, pabrėžė J.Borrellis.

64 metų J. Lee, kuriam taikomos JAV sankcijos, buvo vienintelis kandidatas į šį postą ir liepos 1 dieną perims vadovavimą didžiulių demokratijos šalininkų protestų supurtytam miestui, kuriame Pekinas toliau aktyviai vykdo politinių laisvių varžymo kampaniją.

1 461 nario komitete J.Lee, buvęs Honkongo aukščiausio rango policijos pareigūnas ir saugumo sekretorius, gavo 1 416 balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius