-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES imasi administruoti Kosovą

Europos Sąjungos policijos ir teisingumo misija Kosove prasidės gruodžio devintąją. Ji taip pat bus vykdoma serbų kontroliuojamose teritorijose. Apie tai pareiškė aukšti ES pareigūnai, praneša BBC.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / T.Urbelionio / BFL nuotr.
Temos: 2 Serbija Kosovas

Pagal planą, kurį patvirtino Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, JT užduotis Kosove nuo šiol vykdys ES. Šalyje įsikurs 2000 ES policijos, teisingumo ir muitinės pareigūnų.

Tiesa, JT misija „Unmik“ ir toliau bus svarbi politiniu požiūriu.

ES „Eulex“ misija turėjo prasidėti anksčiau. Kosovas apie nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė vasarį.

Keli tūkstančiai Kosovo albanų antradienį sostinėje Pristinoje protestavo prieš „Eulex“. Būtent antradienį pagal planą ši misija turėjo prasidėti.

Protestuotojų plakatus puošė tokios antraštės kaip „Kosovas Europos Sąjungoje, o ne po ja“ ir „Eulex tarnauja Serbijai“.

Protestų organizatorius ir Apsisprendimo judėjimo lyderis Albinas Kurti baiminosi, kad ES pareigūnai turės „teisės imunitetą ir bus virš Kosovo teisės“.

„Eulex“ atstovė Karina Lindmal tikino, kad misija „bus vykdoma visame Kosove, įskaitant serbų kontroliuojamas teritorijas“.

„Eulex“ atstovai tikisi, jog Belgradas nesipriešins ES žmonių veiklai serbų kontroliuojamose teritorijose Kosovo šiaurėje.

Gruodžio devintąją savo darbą pradės 1300 „Eulex“ policininkų, teisėjų, muitininkų ir kalėjimų darbuotojų. Per kelis mėnesius šis skaičius pasieks 1900.

Tuo tarpu Serbija ir Rusija toliau griežtai priešinasi Kosovo nepriklausomybei. Šios šalys atsisako pripažinti Kosovo teritorijas.

Kosovą yra pripažinusios 52 valstybės. Tarp jų – JAV ir daugelis ES narių. Daugiau nei šimtas valstybių Kosovo yra nepripažinusios.

Serbija nusprendė nesipriešinti „Eulex“ misijai tik po to, kai buvo paskelbta, kad JT personalo lieka serbų dominuojamose teritorijose.

„Eulex“ atstovai tikisi, jog Belgradas nesipriešins ES žmonių veiklai serbų kontroliuojamose teritorijose Kosovo šiaurėje. 90 procentų šalies gyventojų yra albanai.

„Unmik“ atstovas Aleksandras Ivanko patvirtino, kad JT misija bus smarkiai siaurinama: „Kai tik pradės funkcionuoti „Eulex“, savo operacijas teisės ir teisingumo sektoriuose ribosime."

 JT tvirtina, kad „Eulex“ dirbs po JT „skėčiu“.

„Unmik“ Kosove veikė nuo 1999-ųjų, kai NATO bombardavimo kampanija privertė atsitraukti serbų pajėgas, kaltinamas daugkartiniais žmogaus teisių pažeidimais.

„Unmik“ nuo šiol stengsis Kosovui padėti bendraujant su jo nepripažinusiomis šalimis ir ypač Serbija.

„Eulex“ pareigūnai bendradarbiaus su Kosovo policija. „Sieksime būti mokytojai ir patarėjai“, – aiškino ponia Limdal.

„Akivaizdu, kad Kosovo institucijos atliks pagrindinius vaidmenis“, – kalbėjo Limdal. „Eulex“ perims „Unmik“ funkcijas, siekiant pažaboti organizuotą nusikalstamumą ir rasti tūkstančius žmonių, dingusių po 1999-ųjų konflikto.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius