-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES ir NATO siūlo pagalbą nuo žemės drebėjimo nukentėjusioms Turkijai ir Graikijai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Aljansas yra pasirengęs padėti Turkijai ir Graikijai atsigauti po stipraus žemės drebėjimo Egėjo jūroje.
Žemės drebėjimas Turkijoje
Žemės drebėjimas Turkijoje / „Scanpix“ nuotr.

Penktadienį įvykęs 7 balų žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo Egėjo jūros dugne į šiaurę nuo Samo salos, Graikijoje nusinešė mažiausiai dviejų žmonių gyvybes, dar 19 buvo sužeisti. Tuo metu Turkijos vakarinėje Izmyro provincijoje žuvo mažiausiai 12 žmonių ir daugiau kaip 400 buvo sužeisti.

„Mane labai nuliūdino pranešimai apie žemės drebėjimą Egėjo jūroje... NATO nori padėti mūsų sąjungininkėms Graikijai ir Turkijai“, – socialiniame tinkle parašė J.Stoltenbergas.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen taip pat pareiškė esanti pasirengusi padėti.

„Mano mintys – su Graikija ir Turkija. Stebime situaciją ir esame pasirengę padėti visais įmanomais būdais“, – parašė ji.

U. von der Leyen antrino ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„Mūsų mintys – su visais Turkijos ir Graikijos žmonėmis, nukentėjusiais nuo stipraus žemės drebėjimo Egėjo jūroje. Reiškiu nuoširdžiausią užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir draugams. ES pasisiūlė padėti ir yra pasirengusi paremti visas pastangas“, – per „Twitter“ paskelbė J.Borrellis.

Užuojautą pareiškė ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„Atidžiai stebiu įvykių raidą po stipraus žemės drebėjimo Egėjo jūroje, prie Graikijos ir Turkijos krantų. Mano mintys – su visais nukentėjusiaisiais“, – parašė jis.

Žemės drebėjimą pakomentavo ir Europos Parlamento vadovas Davidas Sassoli.

„Mano mintys – apie visus graikus ir turkus, nukentėjusius per galingą žemės drebėjimą Egėjo jūroje“, – paskelbė jis „Twitter“.

Apie pasirengimą padėti Turkijai ir Graikijai taip pat paskelbė Prancūzija.

„Reiškiame visišką solidarumą su Graikijos ir Turkijos gyventojais. Mes juos palaikome ir esame pasirengę mobilizuoti pastangas jiems padėti“, – parašė prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas Yves'as Le Drianas.

Tokie pareiškimai nuskambėjo paaštrėjus ES ir Turkijos santykiams po anksčiau šį mėnesį Paryžiuje įvykusio incidento, kai užpuolikas nupjovė galvą vienam mokytojui, parodžiusiam savo mokiniams pranašo Muhammado karikatūrą, išprovokavusią pasipiktinimą musulmonų pasaulyje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo ruožtu pareiškė, kad islamas „išgyvena krizę“ visame pasaulyje. Jis taip pat pažadėjo įstatymų lygiu dar labiau atskirti religiją nuo valstybės ir dar griežčiau kontroliuoti Prancūzijoje veikiančių mečečių finansavimą.

Po šio pareiškimo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas patarė E.Macronui „pasitikrinti psichiką“, taip pat paragino savo tautiečius ir visą musulmonų pasaulį boikotuoti prancūziškas prekes.

Paryžius ir Briuselis tokius pareiškimus palaikė įžeidžiamais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius