Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES iškvietė Turkijos pasiuntinį dėl R.T.Erdogano pasisakymų apie europiečių saugumą

Europos Sąjunga ketvirtadienį iškvietė Turkijos pasiuntinį pateikti paaiškinimų dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įspėjimo, kad europiečiams gali tapti nesaugu pasaulio gatvėse.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Iš tikrųjų paprašėme Turkijos nuolatinį pasiuntinį prie Europos Sąjungos atvykti, nes norime sulaukti paaiškinimo dėl prezidento R.T.Erdogano komentarų, susijusių su europiečių saugumu pasaulio gatvėse“, – sakė ES atstovė spaudai Maja Kocijančič.

Neslopstant Ankaros ir Europos Sąjungos santykių krizei, Turkijos lyderis trečiadienį perspėjo, kad europiečiai rizikuoja būti „nesaugūs“ pasaulio gatvėse.

„Jei ir toliau taip elgsitės, rytoj jokioje pasaulio dalyje joks europietis, joks vakarietis negalės saugiai ir taikiai žengti į gatvę“, – Ankaroje sakydamas kalbą pareiškė R.T.Erdoganas.

Jis plačiau nepaaiškino, ką turi omenyje, bet tikriausiai norėjo pasakyti, kad europiečiai rizikuoja sulaukti tokio paties elgesio, su kuriuo, kaip jis sako, susiduria turkai ir musulmonai Europoje.

Turkijos ir Europos santykiai yra labai įtempti nuo to laiko, kai Turkijos ministrams nebuvo leista agituoti Europoje gyvenančių turkų kito mėnesio referendume balsuoti už R.T.Erdogano galių išplėtimą.

Ankara pareiškė, kad toks elgesys primena nacių Vokietiją, ir kėlė aliarmą dėl to, ką vadina Europoje kylančiu rasizmu ir islamofobija.

R.T.Erdoganas perspėjo Europą, kad Turkija „nėra tokia šalis, kurią galima stumdyti, niukinti, su kurios garbe galima žaisti, kurios ministrus galima išmesti pro duris, piliečius tampyti žeme“.

Jis sakė, kad pasaulis „labai atidžiai“ stebi Europos veiksmus, ir pridūrė: „Mes, kaip Turkija, raginame Europą gerbti demokratiją, žmogaus teises, laisves.“

Jo kartojamus palyginimus su nacių Vokietija griežtai pasmerkė Europos Sąjunga, Berlynas ir Haga, dar labiau komplikuodami krizę, keliančią abejonių dėl Turkijos siekio įstoti į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius