Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES: „Išlieka abejonių“ dėl KDR rinkimų rezultatų

Europos Sąjunga sekmadienį pareiškė, kad „išlieka abejonių“ dėl ginčytinų prezidento rinkimų Kongo Demokratinėje Respublikoje rezultatų po to, kai šalies aukščiausios instancijos teismas rinkimų laimėtoju paskelbė Felixas Tshisekedi, kas papiktino oponentus.
Rinkimų agitacija Kongo Demokratinėje Respublikoje
Rinkimų agitacija Kongo Demokratinėje Respublikoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vis labiau nuogąstaujant, kad rinkiminis konfliktas gali įstumti ir taip nestabilią Vidurio Afrikos valstybę į naują krizę, ES atstovė paragino visas pusės susilaikyti nuo „bet kokių veiksmų, kurie gali privesti prie smurto“.

KDR konstitucinis teismas opozicijos lyderį Felixą Tshisekedi sekmadienį paskelbė ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju, atmetęs antroje vietoje atsidūrusio jo oponento skundą, kas atveria kelia jo prisaikdinimui KDR prezidentu.

„Atkreipiame dėmesį į Konstitucinio teismo pranešimą praėjusį vakarą, – sakė ES atstovė. – Kaip ketvirtadienį buvo teigta Afrikos Sąjungos aukščiausio lygio konsultaciniame susitikime Adis Abeboje, išlieka abejonių dėl rezultato atitikimo.“

Afrikos Sąjungos pirmininkas ir Ruandos prezidentas Paulas Kagame pirmadienį vyksta į Kinšasą, ir ES paragino visas šalis bendradarbiauti su jo misija.

Afrikos Sąjunga anksčiau paragino atidėti galutinių rezultatų paskelbimą. Tačiau kitas regioninis blokas – 16 šalių vienijanti Pietų Afrikos vystymosi bendrija – sekmadienį pasveikino F.Tshisekedi ir paragino taikiai perduoti valdžią.

KDR rinkimų komisija CENI sausio 10 dieną paskelbė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, F.Tshisekedi laimėjo rinkimus, surinkęs 38,57 proc. balsų, o M.Fayulu liko antras su 34,8 proc. balsų.

55 metų F.Tshisekedi – Kongo Demokratinės Respublikos seniausios ir didžiausios opozicinės partijos lyderis – niekada nėra ėjęs jokių aukšto rango pareigų ar net dirbęs vadovaujantį darbą.

Afrikos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį įvykusiame aukščiausiojo lygio susitikimo išreiškė „rimtų abejonių“ dėl rinkimų rezultatų ir paragino atidėti galutinių rezultatų paskelbimą.

Savo ruožtu britų verslo dienraštis „Financial Times“ ir kitos užsienio žiniasklaidos priemonės yra paskelbusios mačiusios dokumentų, įrodančių, kad rinkimus laimėjo Martinas Fayulu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius