-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES įspėjo Turkiją dėl planų atnaujinti dujų žvalgybą Viduržemio jūroje

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pasmerkė Turkijos sprendimą vėl pasiųsti į Viduržemio jūros rytus tyrimų laivą, atsidūrusį konflikto su Graikija dėl teisių į energijos išteklius epicentre.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot J.Borrellio, bloko lyderiai aptars šį klausimą per šią savaitę vyksiantį viršūnių susitikimą.

Ankara išprovokavo Atėnų įtūžį, sekmadienį pareiškusi, kad laivas „Oruc Reis“ atliks daugiau tyrinėjimo darbų Viduržemio jūros rytuose, įskaitant piečiau Graikijos Megistės (Kastelorizo) salos esančius vandenis.

Dėl tokio žingsnio gali vėl įsiliepsnoti Turkijos ir Graikijos ginčas dėl gamtinių dujų žvalgybos. Ši konfrontacija rugpjūtį paskatino abi NATO nares surengti karines pratybas vandenyse tarp Kipro ir Graikijos Kretos salos.

ES lyderiai per šio mėnesio pradžioje įvykusį viršūnių susitikimą perspėjo Turkiją, kad jai gali būti paskelbtos sankcijos, nebent Ankara konstruktyviai prisidės prie įtampos mažinimo, o J. Borrellis pirmadienį pareiškė „apgailestaujantis“ dėl vėliausių Ankaros veiksmų.

„Tai sukels naujos įtampos, užuot prisidėjus prie deeskalavimo pastangų, kurias raginome dėti per pastarąjį Europos Vadovų Tarybos posėdį“, – po Liuksemburge įvykusio susitikimo su ES užsienio reikalų ministrais žurnalistams sakė Bendrijos užsienio politikos vadovas.

„Manome, kad Turkija turi aktyviai ieškoti sprendimų, o ne elgtis neigiamai“, – pridūrė jis.

ES lyderiai ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje rengia susitikimą, per kurį visų pirma aptars „Brexito“ derybas su Londonu bei kovą su klimato kaita, tačiau J.Borrellis nurodė, kad bus apžvelgti ir pastarojo meto Turkijos veiksmai.

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas sakė Liuksemburge pranešęs savo kolegoms apie Turkijos veiksmus aplink Megistę (Kastelorizą) – graikų salą, esančią vos už 2 km nuo Turkijos pakrantės.

„Turkija elgiasi kaip taikos ir stabilumo ardytoja regione. Tai prieštarauja tarptautinei teisei, visoms Europos Vadovų Tarybos išvadoms“, – žurnalistams Liuksemburge pareiškė N.Dendijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius