-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES, Kinija ir Rusija pasmerkė naujausią Šiaurės Korėjos balistinės raketos bandymą

ES, Kinija ir Rusija penktadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą virš Japonijos teritorijos ir paragino visas šalis laikytis santūriai, kad regione nebūtų dar labiau pakurstyta įtampa.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini pasmerkė Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą virš Japonijos, pavadinama tai „siaubinga provokacija“ ir pažadėjo griežtinti sankcijas šiam uždaram režimui.

„Šiandieninis Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (KLDR) dar vienos balistinės raketos paleidimas virš Japonijos yra nauja siaubinga provokacija“, – pareiškė F.Mogherini.

„Scanpix“/AP nuotr./Federica Mogherini
„Scanpix“/AP nuotr./Federica Mogherini

Pasak jos, ES taikys naujausias JT priimtas priemones fiziniams ir juridiniams asmenis jau nuo penktadienio, ir toliau stengsis griežtinti pačios Bendrijos sankcijas Šiaurės Korėjos režimui.

„Nors Europos Sąjungos dabar KLDR taikomos ribojamosios priemonės jau yra griežčiausios iš visų kada nors pritaikytų kuriai nors šaliai, mes jau ruošiame papildomas nepriklausomas ES priemones, kurios atitiks JT priimtus sprendimus“, – sakė ji.

„Šis paskutinis raketos paleidimas tik paspartins mūsų darbą“, – pridūrė F.Mogherini.

„Kinija nepritaria KLDR (Šiaurės Korėjos) įvykdytam Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos pažeidimui bei jos balistinių raketų technologijų naudojimui“, – per spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

„Suinteresuotos šalys turėtų laikytis santūriai. Joms reikėtų susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie galėtų dar pabloginti situaciją pusiasalyje ir regione“, – pridūrė ji.

„Rusija yra labai susirūpinusi dėl naujausių provokacinių raketų paleidimų, dar labiau pakursčiusių įtampą Korėjos pusiasalyje“, – žurnalistams sakė ir Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Griežtai smerkiame tokius provokacinius veiksmus“, – pridūrė jis.

Be to, Kremlius paskelbė, kad Rusijos ir Prancūzijos prezidentai Vladimiras Putinas ir Emmanuelis Macronas telefonu pasikalbėję sutarė, kad vienintelis būdas sumažinti įtampai dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos yra tiesioginės derybos su šia šalimi.

Pranešime pažymima, kad Rusijos ir Prancūzijos vadovai „buvo vieningos nuomonės, kad neleistina leisti įtampai eskaluotis“ ir kad krizę spręsti reikia „išimtinai politinėms ir diplomatinėmis priemonėmis, vėl pradedant tiesiogines derybas“.

Virš Japonijos praskriejusi balistinė raketa buvo paleista praėjus kelioms dienoms po to, kai JT Saugumo Taryba šiai uždarai valstybei įvedė jau aštuntą sankcijų paketą.

Naujų baudžiamųjų priemonių Pchenjano atžvilgiu buvo imtasi už jo šeštą ir kol kas galingiausią branduolinį bandymą, surengtą rugsėjo pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius