-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 05 /13:54

ES kviečia Irano užsienio reikalų ministrą į Briuselį

Irano užsienio reikalų ministras buvo pakviestas į Briuselį, sekmadienį pranešė Europos Sąjunga, raginanti „deeskaluoti įtampą“ Persijos įlankos regione po Irano generolo gyvybę nusinešusio JAV antskrydžio Bagdade.
Mohammadas Javadas Zarifas
Mohammadas Javadas Zarifas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pakvietė Mohammadą Javadą Zarifą į Briuselį per savaitgalį įvykusį pokalbį telefonu, sakoma Bendrijos pranešime žiniasklaidai.

„Borrellis pakvietė Irano užsienio reikalų ministrą į Briuselį pratęsti jų pokalbius šiuo klausimu“, – nurodoma pranešime.

Anot ES diplomatijos vadovo, regioninis politinis sprendimas yra „vienintelis kelias pirmyn“. Jis taip pat pabrėžė, kad „svarbu išsaugoti“ 2015 metų Irano branduolinį susitarimą.

Jis patvirtino „savo ryžtą tęsti savo, kaip koordinatoriaus, vaidmenį ir išlaikyti likusių susitarimo dalyvių vienybę, kad visos šalys įgyvendintų susitarimą“.

Įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Irano padidėjo 2018 metais, kai Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš istorinio branduolinio susitarimo, kuriuo Teheranui buvo panaikintos sankcijos mainais į jo branduolinės programos apribojimą.

Dėl to Iranas atsisakė dalies įsipareigojimų ir imasi veiksmų kas 60 dienų. Naujausias terminas buvo šeštadienį.

D.Trumpas šeštadienio vakarą perspėjo, kad Jungtinės Valstijos smogs Iranui dar smarkiau nei iki šiol, jeigu šis imsis atsakomųjų priemonių dėl Irano revoliucijos gvardijos užsienio operacijų pajėgų „Quds“ vado Qasemo Soleimani nužudymo.

Pastarasis buvo nužudytas penktadienį per D.Trumpo įsakytą JAV bepiločio ataką netoli Bagdado tarptautinio oro uosto. JAV prezidentas teigė, kad generolas ketino netrukus surengti išpuolį prieš amerikiečių diplomatus ir karius Irake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius