-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES laukia Nyderlandų vyriausybės reakcijos į referendumo rezultatus

Europos Komisija pareiškė, kad Nyderlandų vyriausybė turi spręsti, kokių žingsnių imtis po to, kai olandų rinkėjai trečiadienį vykusiame referendume triuškinama dauguma balsų pasisakė prieš Europos Sąjungos asociacijos sutarties su Ukraina ratifikavimą, rašo Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“.
Referendumas Nyderlanduose
Referendumas Nyderlanduose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pagal Nyderlandų nacionalinę teisę tai yra konsultacinis referendumas ir ratifikavimo vidaus procedūra priklauso nacionalinei kompetencijai“, – sakė Europos Komisijos, kuri yra aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija, atstovas spaudai Margaritis Schinas.

„Todėl dabar visų pirma reikia, kad Nyderlandų vyriausybė išanalizuotų rezultatus ir nuspręstų dėl tolesnių veiksmų“, – pridūrė jis.

Sausį Europos Komisijos pirmininkas Jean'as-Claude'as Junckeris įspėjo, kad olandų „ne“ susitarimui su Ukraina „gali atverti duris krizei kontinente“, o naudos iš tokio žingsnio turėtų Rusija.

Tačiau ketvirtadienį dauguma ES lyderių vengė kalbėti apie galimą olandų referendumo politinį poveikį.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas taip pat pareiškė, kad Bendrija lauks, ką pasiūlys Nyderlandų vyriausybė.

„Aš atkreipiau dėmesį į paskelbtus referendumo Nyderlanduose rezultatus“, – sakė D.Tuskas.

Europos Parlamento frakcijų lyderių reakcija buvo griežta. Jie įspėjo, kad olandų „ne“ susitarimui su Ukraina yra dar vienas žmonių nusivylimo ES ženklas.

Centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos, kuri yra didžiausia Europos Parlamente, lyderis Manfredas Weberis Vokietijos radijui sakė, kad tai yra „didžiulis pralaimėjimas“ Nyderlandų vyriausybei ir į jį turėtų būti žiūrima rimtai.

„Turime padaryti Europą labiau demokratiška ir skaidresne“, – sakė M.Weberis ir pridūrė, jog būtina padaryti galą užkulisinei politikai Briuselyje.

Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos lyderis Guy Verhofstadtas sakė nebuvęs nustebintas olandų referendumo rezultatų.

„Europa nepajėgi susitvarkyti su didžiulėmis mums kylančiomis krizėmis. Tai išspręsti galime tik visi glaudžiau dirbdami ir reformuodami Europą. Atėjo laikas Europai sukti kitu keliu“, – rašoma jo išplatintame pareiškime.

Bendrijos šaltiniai sakė, kad dėl olandų referendumo rezultatų ES asociacijos sutarties su Ukraina laikinas taikymas nesikeičia ir šis susitarimas bus toliau įgyvendinamas.

Šaltiniai sakė, kad nėra galutinio termino, iki kurio Nyderlandų vyriausybė turėtų rasti susidariusios situacijos sprendinį, ir pažymėjo, kad kitos asociacijos sutartys anksčiau buvo laikinai taikomos daug metų, nes ratifikavimo procesas trunka ilgai.

Viena iš galimybių galėtų būti išimties taikymas Nyderlandams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius