Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ES lyderiai kritikuoja Jungtinės Karalystės pasiūlymą dėl piliečių teisių išsaugojimo

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį perspėjo, kad dėl Jungtinės Karalystės (JK) planų apsaugoti Europos piliečių teises po „Brexit“ jie gali atsidurti dar sunkesnėje padėtyje, premjerei Theresai May pareiškus, kad tai „teisingas“ pasiūlymas.
„Brexit“ asociatyvinė nuotrauka
ES lyderiai kritikuoja Jungtinės Karalystės pasiūlymą dėl piliečių teisių išsaugojimo / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Pirmas įspūdis yra toks, kad JK pasiūlymas neatitinka mūsų lūkesčių ir gali pabloginti mūsų piliečių padėtį JK“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas po antros viršūnių susitikimo dienos spaudos konferencijoje Briuselyje.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris žurnalistams sakė, kad T.May pasiūlymas yra „pirmas žingsnis, tačiau nepakankamas“.

Britanijoje gyvenančių trijų milijonų ES piliečių likimas po jos atsiskyrimo nuo Bendrijos yra vienas svarbių pirmadienį prasidėjusių derybų tarp Londono ir Briuselio klausimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

Praėjus lygiai metams po birželio 23-osios referendumo, per kurį britai nusprendė trauktis iš ES, T.May pažadėjo, kad niekas nebus priverstas išvažiuoti iš Karalystės po „Brexit“ ir iki tam tikros datos į šalį atvykusiems europiečiams bus užtikrinta teisė į sveikatos apsaugą, švietimą, socialinę paramą ir pensijas.

Pasak Belgijos ministro pirmininko Charles Michelio, ketvirtadienį per ES lyderių vakarienę T.May pateiktas pasiūlymas yra „ypač neapibrėžtas“.

Tačiau ji atsisakė paminėti konkrečią datą, užsiminusi, kad tai turėtų būti data tarp 2017 kovo 29 dienos, kai Britanija pradėjo „Brexit“ procesą ir jos numatomo oficialaus išstojimo dienos po dvejų metų.

Pasak Belgijos ministro pirmininko Charles Michelio, ketvirtadienį per ES lyderių vakarienę T.May pateiktas pasiūlymas yra „ypač neapibrėžtas“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Garbielis Paryžiuje sakė, kad šis pasiūlymas yra „pats minimumas“ ir pridūrė, jog tai, ką britai siūlo, „turėtų būti savaime suprantama“.

„Kalbant apie mane, pats faktas, kad jūs nebūsite išmesti, nėra įtikinantis laimėjimas“, – kandžiai sakė jis.

„Teisingas ir rimtas pasiūlymas“

Tačiau T.May savo pasiūlymą gynė.

„Aš ir toliau laikausi požiūrio, kad tai yra teisingas ir rimtas pasiūlymas“, – sakė ji po susitikimo spaudos konferencijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Mes sakome, kad tie ES šalių piliečiai, kurie atvyko į Jungtinę Karalystę, kurie susitvarkė savo gyvenimus ir namus Jungtinėje Karalystėje, galės pasilikti ir jiems bus užtikrintos jų teisės Jungtinėje Karalystėje“, – pareiškė ji.

Th.May: „Mes sakome, kad tie ES šalių piliečiai, kurie atvyko į Jungtinę Karalystę, kurie susitvarkė savo gyvenimus ir namus Jungtinėje Karalystėje, galės pasilikti ir jiems bus užtikrintos jų teisės Jungtinėje Karalystėje.“

Manau, kad tai yra labai rimtas pasiūlymas, – pridūrė premjerė. – Tarp jo ir Europos Komisijos pateikto pasiūlymo yra kai kurių skirtumų ir dabar dėl jų vyks derybos“.

ES lyderiai sakė norintys sužinoti daugiau techninių šio pasiūlymo detalių, kurios turėtų būti paskelbtos oficialiai pirmadienį.

„Nenorime pirkti katės maiše“, – sakė C.Michelis, prisimindamas seną posakį.

„Europos piliečių teisės ilgainiui turi būti užtikrintos“, – pareiškė jis.

T.May jau pasipriešino Briuseliui, atsisakydama leisti Europos Teisingumo Teismui spręsti bet kokius su piliečių teisėmis Britanijoje susijusius teisinius ginčus.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, įtakingiausia ES lyderė, ketvirtadienį pareiškė, kad T.May planas yra „gera pradžia. Tačiau, žinoma, dar yra daug daug kitų klausimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius