Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai perspėja dėl nepriimtinų britų reikalavimų

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį prieš Europos Sąjungos viršūnių susitikimą išreiškė nepritarimą „nepriimtiniems“ britų premjero Davido Camerono reikalavimams dėl reformų Bendrijoje.
16. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Cameronas išreiškė viltį, kad bus padaryta „tikra pažanga“ keturiose svarbiausiose srityse, kurių pertvarkymo reikalauja Britanija: didesnės Eurozonai nepriklausančių šalių apsaugos, atleisti Britaniją nuo tikslo siekti „vis glaudesnės sąjungos“ ES sutartyse, didesnio ekonominio konkurencingumo ir apriboti socialines garantijas migrantams.

„Mes nesiekiame kokio nors susitarimo šį vakarą, bet mes siekiame tikro impulso, kad galėtume sudaryti šį susitarimą. Taigi, aš ruošiuosi visą naktį atkakliai kovoti už Britanijos teises ir manau, kad mes padarysime gerą sandorį“, – D.Cameronas atvykęs į susitikimą sakė žurnalistams.

Tačiau F.Hollande'as kaip šaltu vandeniu perliejo D.Camerono reikalavimą nesuteikti imigrantams iš ES šalių tokių socialinių garantijų kaip socialinis būstas arba socialinės išmokos vaikams pirmuosius ketverius jų gyvenimo šalyje metus. Dauguma ES šalių šį reikalavimą laiko diskriminuojančiu ir sako, kad jis prieštarauja pagrindiniam Bendrijos fundamentaliam laisvo judėjimo principui.

„Jeigu teisinga yra išklausyti britų premjero, tai peržiūrėti pagrindinius Europos įsipareigojimus nėra teisinga“, – sakė F.Hollande'as žurnalistams.

Aukščiausi ES pareigūnai, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris taip pat reiškė abejonių dėl D.Camerono reikalavimų.

„Konsultacijos, kurias turėjau su visomis valstybėmis narėmis, parodė gerą dalyvių valią, bet tai nekeičia paties fakto, kad kai kurios britų pasiūlymo dalys atrodo nepriimtinos“, – sakė D.Tuskas žurnalistams.

„Tačiau, jeigu ministras pirmininkas Cameronas šį vakarą įtikins lyderius, kad mes galime kartu rasti sprendimus dėl visų keturių krepšelių, mes turėsime realią galimybę pasiekti susitarimą vasario mėnesį“, – pridūrė jis.

D.Cameronas reikalauja reformų Europos Sąjungoje keturiose srityse arba „krepšeliuose“ prieš 2017 metais ketinamą rengti referendumą dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

D.Cameronas taip pat nori reformų, kurios užtikrintų teisę kai kurioms Bendrijos šalims, tarp jų Britanijai, neįsivesti euro. Tai būtų išlyga, Europai siekiant „vis glaudesnės sąjungos“ ir didesnio ekonominio konkurencingumo.

Tuo metu Europos Komisijos vadovas J.C.Junckeris sakė, kad turi vilties išgirsti kitų alternatyvų dėl D.Camerono siūlomo socialinių garantijų apribojimo.

„Mes norime teisingo susitarimo su Britanija, tačiau šis teisingas susitarimas su Britanija turi būti teisingas susitarimas ir su kitoms 27 (šalims)“,– pareiškė jis prieš viršūnių susitikimą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasirinko kiek atsargesnį toną, tačiau taip pat leido suprasti, kad nepalaikys britų reikalavimo dėl socialinių garantijų migrantams apribojimo.

„Mes tikrai norėtumėme išsaugoti Britaniją Europos Sąjungoje, tačiau mes taip pat negalime riboti fundamentalių ES principų“, – sakė A.Merkel žurnalistams.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad trys iš pateiktų reikalavimų „mums yra lengvi“, tačiau migrantų klausimas yra „labiau sudėtingas“.

Lenkijai, Vengrijai ir kitoms rytinės Europos šalims yra naudinga, kai šimtai tūkstančių jų gyventojų susiranda darbą kitose ES šalyse, ypač Britanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius