Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 26 /15:47

ES nedelsiant imsis veiksmų dėl Lenkijos balso teisės sustabdymo, jei bus atleisti teisėjai

Europos Sąjunga „nedelsiant“ imsis veiksmų dėl Lenkijos balsavimo teisių bloke sustabdymo, jeigu Varšuva įvykdys prieštaringai vertinamas Aukščiausiojo Teismo reformas, trečiadienį sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.
Fransas Timmermansas
ES „nedelsiant“ imsis veiksmų dėl Lenkijos balso teisės sustabdymo, jei bus atleisti teisėjai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Komisijos rekomendacija prašoma Lenkijos valdžios nesiimti jokių priemonių atleisti ar priversti atsistatydinti Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Jeigu bus imtasi tokios priemonės, Komisija yra pasirengusi tuojau pat inicijuoti procedūrą pagal 7-ąjį straipsnį“, – sakė F.Timmermansas, paminėdamas ES sutarties įpareigojimą narėms laikytis teisinės valstybės principo.

F.Timmermansas sveikino faktą, kad Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda vetavo dvi dešiniojo sparno vyriausybės parengtas teismų reformas, įskaitant Aukščiausiojo Teismo pertvarką, bet pažymėjo, kad buvo priimti kiti du įstatymai.

„Komisijos rekomendacija prašoma Lenkijos valdžios nesiimti jokių priemonių atleisti ar priversti atsistatydinti Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Jeigu bus imtasi tokios priemonės, Komisija yra pasirengusi nedelsiant inicijuoti procedūrą pagal 7-ąjį straipsnį“, – sakė F.Timmermansas, paminėdamas ES sutarties įpareigojimą narėms laikytis teisinės valstybės principo.

ES sutarties 7-ajame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas ES procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, kuriuo galima įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus.

ES sutarties 7-ajame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas ES procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, kuriuo galima įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus.

Olandas F.Timmermansas sakė, kad Briuselis vis tiek perspėja Varšuvą, nes vis dar nuogąstaujama, kad Lenkijos vyriausybės reformos gali pakenkti teismų sistemos nepriklausomumui.

„Pastarąją savaitę Lenkijoje kai kas pasikeitė, o kai kas – ne“, – sakė F.Timmermansas po jau antro EK pasitarimo šiuo klausimu per pastarąją savaitę.

„Privalome pripažinti ir sveikinti, kad prezidentas Duda paskelbė sprendimą vetuoti du iš šių keturių įstatymų“, – pabrėžė jis.

„Tačiau faktas, kad du iš šių keturių įstatymų buvo pasirašyti ir kad toliau vyks darbas dėl kitų dviejų, reiškia, kad privalome aiškiai išdėstyti savo susirūpinimą“ naujoje teisinėje rekomendacijoje, pridūrė F.Timmermansas.

Antradienį A.Dudos pasirašytu naujuoju įstatymu teisingumo ministrui, kuris yra ir generalinis prokuroras, leidžiama skirti visų žemesnės instancijos teismų pirmininkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

Kritikai sako, kad tai prieštarauja konstitucijai, bet sveikino A.Dudos šią savaitę priimtą sprendimą atmesti dar du įstatymų projektus. Pagal vieną jų teisingumo ministras būtų galėjęs iškart atleisti visus Aukščiausiojo Teismo teisėjus ir parinkti naujus jo narius.

Dar vienu įstatymu valdantieji užsimojo reformuoti ir Nacionalinę teismų tarybą – reformuoti taip, kad šios teisėjus skiriančios institucijos narius teiktų ne profesinės asociacijos, o pats Seimas, kitaip tariant, daugumą turintys konservatoriai.

Lenkiją valdantieji konservatoriai trečiadienį apkaltino šantažu Europos Sąjungą, grasinančią atimti iš Varšuvos balsavimo teises Bendrijoje, jeigu bus tęsiamos prieštaringai vertinamos teismų reformos.

„Mes nesutinkame su dalies ES pareigūnų šantažu, ypač tokiu šantažu, kuris nepagrįstas faktais. Visi Lenkijos parlamento parengti įstatymai atitinka konstituciją ir demokratines taisykles“, – sakė naujienų agentūrai PAP vyriausybės atstovas Rafalas Bochenekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius