Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES norėtų pagreitinti sutarties su Moldova parengimą, prorusiškam jos lyderiui grasinant nebesiekti ES narystės

Europos Sąjungos vadovybė ketvirtadienį pareiškė ketinanti paspartinti politinės ir prekybos sutarties su Moldova parengimą, kai prorusiškas šios šalies prezidentas grasina jos atsisakyti ir atkurti santykius su Maskva.
Igoris Dodonas ir Vladimiras Putinas
Igoris Dodonas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendrija yra pasirašiusi tokio pobūdžio sutarčių su keliomis buvusios sovietinės stovyklos šalimis, iš kurių pažymėtina Ukraina, bet Maskva sako, kad tokie mėginimai yra pavojingas Vakarų kišimąsi į Rusijos įtakos sferą.

Moldovos prezidentas Igoris Dodonas antradienį po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pareiškė, kad ES susitarimas nesuteikė Moldovai žadėtos naudos. Todėl, anot jo, būtina „visiška atkurti“ ekonominį bendradarbiavimą su Rusija.

ES gina 2014 metais pasirašytą Moldovos asociacijos sutartį su Bendrija ir tvirtina, kad ši sutartis yra „ES ir Moldovos dvišalių santykių pagrindas ir pateikia stiprią teisinę struktūrą mūsų politiniams ir prekybos ryšiams“.

I.Dodonas, simboliškai pasirinkęs Maskvą savo pirmajai prezidentinei kelionei į užsienį, sakė kad sutartis su ES žlugo.

„Mūsų kontaktais su Moldovos vadovybe siekiama tęsti sėkmingą (sutarties) įgyvendinimą Moldovos piliečių labui“, – sakė ES užsienio politikos tarnybos atstovė Maja Kocijancic.

ES pranešime dar pažymima, kad sutartis suteikia Moldovos prekėms ir paslaugoms privilegijuotas sąlygas. Be to ES, pagrindinė Moldovos prekybos ir investicijų partnerė, siūlo „esmines finansinės paramos programas“.

Tuo tarpu I.Dodonas, simboliškai pasirinkęs Maskvą savo pirmajai prezidentinei kelionei į užsienį, sakė kad sutartis su ES žlugo.

„Šis susitarimas neatnešė jokių pliusų Moldovai: mes praradome Rusijos rinką, o mūsų eksporto apimtys į ES taip pat smuko“, – nurodė jis.

Savo vizitą pavadinęs „istorine Moldovos ir Rusijos santykių diena“, I.Dodonas sakė turįs vilties, kad jo vadovaujama Socialistų partija laimės ateinančius parlamento rinkimus.

Parlamento rinkimai vienoje skurdžiausių Europos valstybėje, korupcijos apimtoje Moldovoje, įsiterpusioje tarp Ukrainos ir Rumunijos, numatyti 2018-ųjų pabaigoje.

I.Dodonas aiškiai parodė, kad jis sieks, jog būtų parengti dokumentai Moldovos stojimui į Maskvos vadovaujamą Eurazijos Ekonominę Sąjungą (EES), tuo pačiu metu mėgindamas gerinti prekybos su Europa sąlygas.

Moldovos prezidento laukiama atvykstančio į Briuselį vasario mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius