-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 15 /19:13

ES nusprendė nepratęsti sankcijų Baltarusijai

Sankcijų nutraukimas Baltarusijai – ne vienintelė žinia, kurią reikėtų minėti, „Žinių radijui“ sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Yra ir daugiau ir reikalavimų, ir lūkesčių, ir vertinimų. Pavyzdžiui, žmogaus teisių situacija kelia nerimą ir nėra tokia, kokia mes tikėtumėmės. Priminsiu, teisiškai sankcijos buvo įvestos dėl politinių kalinių. Tai šios priežasties neliko, todėl neliko ir sankcijų. Tačiau tai nereiškia, kad neliko mūsų dėmesio problemoms. Fiksuojame teigiamus žingsnius – grįžimą prie dialogo dėl žmogaus teisių, intensyvų darbą dėl remisijos, vizos supaprastinimo režimo. Vertiname veiksmus, susijusius su nepripažinimu Pietų Osetijos Abchazijos aneksijos, dėl neprisijungimo prie Rusijos sankcijų. Tačiau matome, kad ateityje mūsų santykiai turėtų būti dar labiau konstruktyvesni“, – laidoje „Aktualioji valanda“ kalbėjo L.Linkevičius.

Europos Sąjunga atšaukė Baltarusijai taikytas sankcijas pirmadienį Briuselyje vykusiame bendrijos užsienio reikalų ministrų susirinkime. Praėjusių metų spalį Europos Sąjunga šias sankcijas buvo atšaukusi keturiems mėnesiams.

Tuo tarpu politologas Laurynas Kasčiūnas mano, kad sankcijos atšauktos avansu.

„Tai turbūt kai kurių ES valstybių, reikėtų kalbėti apie Vokietiją, noras baltarusius šiek tiek atitraukti nuo Rusijos, sukurti Jugoslavišką modelį, kai šalis gali balansuoti tarp Rytų ir Vakarų. Aišku, visi tie sankcijų atšaukimai yra didžiuliu avansu, suvokiant, kad pats A.Lukašenka nesidemokratizuos“, – teigė politologas.

Vadina svarbiu žingsniu santykiams normalizuoti

ES Tarybos sprendimas atšaukti daugumą sankcijų, taikytų Baltarusijai yra svarbus etapas Minsko ir ES santykiams normalizuoti, sakoma Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovo atstovo Dmitrijaus Mirončiko pranešime, paskelbtame pirmadienį.

„Sveikiname šiandieninį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų tarybos sprendimą atšaukti daugumą ribojančių priemonių Baltarusijos atžvilgiu ir bendradarbiavimo su mūsų šalimi aktyvinimą“, – pareiškė D.Mirončikas.

„Šis sprendimas yra svarbus etapas visiško santykių normalizavimo kelyje ir atveria naujas įvairiaplanės sąveikos tarp Baltarusijos ir ES plėtros galimybes, perėjimą į kokybiškai naują lygį“, – pabrėžė Baltarusijos diplomatas.

Anksčiau vienas ES šaltinis sakė, kad atšaukiamos sankcijos 170 fizinių asmenų bei 3 juridiniams asmenims Baltarusijoje

Pasak D.Mirončiko, šis sprendimas „atitinka Baltarusijos, Europos Sąjungos ir viso Europos regiono interesus“.

„Priimtas ES Tarybos sprendimas akivaizdžiai parodo, kad būtent dialogas yra efektyviausia priemonė nesutarimams sureguliuoti, – sakė jis. – Tikimės, kad tai paskatins stabilumo ir saugumo regione stiprinimą. Esame pasirengę įnešti savo indėlį į šį procesą“.

Baltarusija yra atvira konstruktyvaus dialogo su Europos Sąjunga ir jos narėmis tęsimui visais klausimais, kurie rūpi abiem pusėms.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pažymėjo, kad svarbiausia sankcijų atšaukimo priežastis buvo tai, kad Baltarusijoje buvo paleisti visi politiniai kaliniai.

„Žinoma mes nesame tokie naivūs kad patikėtume, jog Baltarusija pasikeis per vieną dieną, sakė jis. – Mes stebėsime. Galime šiandien tai pavadinti kritiška sąveika“, – pabrėžė jis, pažymėdamas, kad palaipsniui akcentas perkeliamas į antrąjį šio apibūdinimo žodį – „sąveika“.

Anot vokiečių ministro, priimtas sprendimas atveria galimybę Minskui grįžti į ESBO, atnaujinti dialogą apie žmogaus teises, o Vokietija galės kelti Minskui klausimą dėl savo fondų veiklos Baltarusijoje atkūrimo.

F.W.Steinmeieris pabrėžė kad dabar nebėra kliūčių oficialiems asmenims iš ES ir Rytų partnerystės šalių vykti į Baltarusiją.

Anksčiau vienas ES šaltinis sakė, kad atšaukiamos sankcijos 170 fizinių asmenų bei 3 juridiniams asmenims Baltarusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius