Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 10 /15:20

ES oficialiai įteikta Nobelio taikos premija

Europos Sąjungos (ES) lyderiai susirinko į Oslą, kur pirmadienį atsiima Nobelio taikos premiją.
Hermanas van Rompuy, Jose Manueliui Barroso ir Martinas Schulzas
Hermanas van Rompuy, Jose Manueliui Barroso ir Martinas Schulzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šįmet Nobelio taikos premiją nuspręsta skirti ES už daugiau nei pusę amžiaus trunkančią taiką, susitaikymą, demokratiją ir pagarbą žmogaus teisėms. Šis sprendimas susilaukė daug kritikos. Sekmadienį šimtai žmonių Osle protestavo prieš šiųmečius Nobelio premijos laureatus.

Apdovanojimas, kurio vertė siekia 1,5 mln. eurų, Oslo rotušėje įteikiamas Europos Komisijos (EK) pirmininkui Jose Manueliui Barroso, ES Vadovų Tarybos pirmininkui Hermanui Van Rompuy ir Europos Parlamento (EP) pirmininkui Martinui Schulzui.

Tokie momentai gydė Europą. Teigė per ceremoniją kalbėjęs H.Van Rompuy, kuris prisiminė Baltijos kelią tarp Vilniaus, Rygos ir Talino.

Per ceremoniją kalbėdamas H.Van Rompuy prisiminė Baltijos kelią tarp Vilniaus, Rygos ir Talino.

„Tokie momentai gydė Europą“, – teigė jis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat dalyvauja Nobelio taikos premijos įteikimo ES ceremonijoje Norvegijoje.

„Po karų gimusi unikali ir vienintelė pasaulyje ES valstybių bendrija išmokė skirtingas tautas tolerancijos, pasitikėjimo, savitarpio pagalbos ir vienybės. Ginklus pakeitė derybos, o taika tapo ilgamete realybe. Spręsti problemą europietiškai, šiandien reiškia spręsti ją taikiai. Lietuvos žmonės, taikiai apgynę šalies nepriklausomybę, jau aštuonerius metus prisideda prie geresnės Europos kūrimo. Todėl ši premija – ir kiekvieno lietuvio pastangų įvertinimas“, – sako Nobelio taikos premijos teikimo ceremonijoje Osle dalyvaujanti prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, per aštuonerius narystės ES metus Lietuva taip pat tapo europietiška valstybe ir įgijo tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą. Kitąmet Lietuvai bus patikėtas pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai. Tai, pasak Prezidentės, ne tik didelė atsakomybė už Europos ateitį, bet ir dar viena galimybė parodyti pasauliui, kad Lietuva – demokratiška, europietiškas vertybes puoselėjanti šalis.

Kvietimo vykti į Oslą nepriėmė Davidas Cameronas. Ceremonijoje taip pat nedalyvaus euroskeptiškas Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas.

Gautus pinigus ES žada paaukoti projektams, kurie padeda konfliktų zonose gyvenantiems vaikams. Taip pat ES žada iš savo lėšų šiam tikslui paaukoti dar 1,5 mln. eurų.

Tiesioginę transliaciją galėjote stebėti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius