Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES pareigūnas: Th.May kalba išryškino „Brexit“ be išstojimo sutarties pavojų

Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May pranešimas parlamentui apie „Brexit“ derybas išryškino, kaip sunku bus susitarti dėl draugiškų skyrybų, antradienį perspėjo vienas Europos Sąjungos pareigūnas.
Theresa May Bendruomenių rūmuose
Theresa May Bendruomenių rūmuose / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Th.May turėtų trečiadienį Briuselyje informuoti kitų 27 ES šalių lyderius apie pasiektą pažangą siekiant „Brexit“ sutarties iki kitų metų kovo 29 dieną numatyto Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Bendrijos.

Po Th.May pasisakymo šalių lyderiai susitiks su ES derybininku Micheliu Barnier vakarienės ir nuspręs, ar derybose pasiekta pažanga yra pakankama, kad lapkritį vertėtų rengti kitą viršūnių susitikimą.

Jungtinės Karalystės premjerė, namuose patirianti didžiulį spaudimą neužleisti savo pozicijų derybose, pirmadienį kreipėsi į nerimstančius Bendruomenių Rūmų narius ir patikino, kad susitarimas yra „pasiekiamas“ neperžengus raudonų linijų.

Tačiau šis žingsnis veikiausiai nepadėjo įtikinti kai kurių „Brexit“ palaikančių konservatorių ministrų, kurie, kaip pranešama, planuoja priversti ją atsistatydinti. Briuselio pareigūnams jis įspūdžio taip pat nepadarė.

Informuodamas žurnalistus apie pasiruošimą ES viršūnių susitikimui vienas aukšto rango ES pareigūnas pareiškė, jog premjerės kalba parodo, kad M.Barnier laukia įnirtinga kova, norint išvengti pražūtingo Britanijos pasitraukimo „be sutarties“.

„Ne tik kalba, bet ir atsakymai, pateikti į virtinę klausimų Bendruomenių Rūmuose, mūsų vyriausiajam derybininkui iš tiesų rodo, kad pasiekti susitarimą bus sunkiau, nei galima buvo tikėtis“, – sakė pareigūnas.

Pasak pareigūno, prieš kreipdamasi į ES lyderius Th.May yra pakviesta dalyvauti dvišaliame susitikime su viršūnių susitikimo šeimininku Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

Ketvirtadienį, po trečiadienį numatytos 27 ES lyderių darbo vakarienės, visų 28 valstybių vadovai surengs iš anksto suplanuotą susitikimą migracijos ir saugumo klausimais. Vėliau numatytas susitikimas su aukšto rango svečiais iš Azijos.

M.Barnier prašo daugiau laiko

Tuo metu Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier antradienį pareiškė, kad reikia daugiau laiko pasiekti „Brexit“ susitarimui, vis daugėjant būgštavimų, kad Jungtinei Karalystei teks iš Bendrijos trauktis neturint jokio susitarimo.

„Mums reikia daugiau laiko, kad pasiektume globalų susitarimą ir padarytume didelę pažangą, kurios reikia, kad užbaigtume šias derybas dėl tinkamo JK pasitraukimo“, – sakė M.Barnier, atvykęs į pasitarimą su ES ministrais svarbaus viršūnių susitikimo išvakarėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius