Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pareigūnė paragino skirti daugiau dėmesio žydų kultūros vietų priežiūrai Lietuvoje

Lietuvoje viešinti Europos Sąjungos (ES) kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo koordinatorė Katharina von Schnurbein atkreipė dėmesį į kai kurių su žydų istorija susijusių paminklų būklę ir paragino skirti daugiau dėmesio jų priežiūrai.
II pasaulinio karo aukų pagerbimas
Dovydo žvaigždė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį K.von Schnurbein aplankė Vilniaus getą ir kitas atminties vietas.

Ji pagerbė geto partizanų pasipriešinimo aukas, prie paminklo palikusi gėlių ir mažą akmenėlį – taip pagerbiami žydų tautybės mirusieji ir parodoma, jog paminklas yra lankomas.

Anot Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pranešimo, ES atstovė atkreipė dėmesį, kad kai kurie paminklai, žydų kultūrai svarbūs objektai nėra geriausios būklės – užrašai išblukę, sunkiai įskaitomi.

ES pareigūnė paragino šio paveldo priežiūrai skirti daugiau dėmesio ir kaip pavyzdį pateikė Vokietijoje galiojančią tradiciją vieną dieną per metus skirti būtent žydų memorialams ir jų prieigai tvarkyti.

Pasak LŽB vadovės Fainos Kukliansky, žydų istoriją menančių paminklų, pastatų, sinagogų priežiūrai ir apsaugai Lietuvoje nėra skiriamas finansavimas, visa tai atliekama privačia iniciatyva.

ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo koordinatorė į Lietuvą atvyko Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kvietimu. Tai pirmas K.Schnurbein vizitas šalyje.

Į dabartines pareigas K.von Schnurbein paskirta 2015 metais. Prieš tai ji penkerius metus dirbo Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso patarėjų grupėje, dar anksčiau buvo Čekijos ES komisaro Vladimiro Špidlos ir ES delegacijos Prahoje atstove spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius