-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES pasiuntinys Teherane susitiko su Irano derybininku branduoliniais klausimais

Europos Sąjungos branduolinių derybų su Iranu koordinatorius Enrique Mora trečiadienį Teherane susitiko su šiitiškos respublikos vyriausiuoju derybininku, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Enrique Mora
Enrique Mora / AP/„Scanpix“ nuotr.

E.Moros ir Irano vyriausiojo derybininko Ali Bagheri susitikimas „šiuo metu vyksta“, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA, kuri paskelbė kelias nuotraukas iš susitikimo, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Iranas jau ilgiau nei metus derasi su pasaulio galiomis, kad būtų atgaivintas 2015 metų branduolinis susitarimas, pagal kurį Teheranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau nuo kovo vidurio derybos yra patekusios į aklavietę.

E.Mora atlieka svarbų tarpininko tarp Jungtinių Valstijų ir Irano vaidmenį, nes Vašingtonas derybose dėl Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) oficialiai vadinamos sutarties dalyvauja netiesiogiai.

Iranas 2015 metais pasirašė JCPOA su Vokietija ir penkiomis nuolatinėmis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narėmis – Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Rusija bei JAV.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Balandžio pabaigoje Iranas paragino „kuo greičiau“ surengti naują susitikimą ir pratęsti pastangas atgaivinti susitarimą.

Šiitiškos respublikos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Saeedas Khatibzadeh pirmadienį sakė, kad E.Moros vizitas „nukreipia derybas tinkama linkme“, tačiau pridūrė, jog tai nereiškia, kad jis atvyksta su „nauja žinia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius