Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pasmerkė Izraelio įstatymą dėl nausėdijų plėtros

Europos Sąjunga (ES) antradienį pasmerkė šią savaitę Izraelyje priimtą įstatymą, įteisinantį kelių dešimčių žydų nausėdijų statybas okupuotame Vakarų krante.
Merginos Izraelio kariuomenėje
Merginos Izraelio kariuomenėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„ES ragina Izraelio vadovybę susilaikyti nuo įstatymo vykdymo ir vengti priemonių kurios toliau kelia įtampą ir grėsmę taikaus konflikto sprendimo perspektyvoms“, – pareiškime sakė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

Nausėdijos laikomos didele kliūtimi Izraelio ir Palestinos taikos pastangoms, nes yra statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Pažeidžia tarptautinę teisę

Naujas Izraelio priimtas keliasdešimt nausėdijų atgaline data privačiose žemėse Vakarų Krante įteisinantis įstatymas pažeidžia tarptautinę teisę, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

„Šis įstatymas yra tarptautinės teisės pažeidimas ir Izraeliui jis turės toli siekiančias teisines pasėkmes“, – pranešime sakė A.Guterresas.

Nausėdijos laikomos didele kliūtimi Izraelio ir Palestinos taikos pastangoms, nes yra statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Izraelio parlamentas pirmadienį priėmė įstatymą, leidžiantį perimti privačią palestiniečių žemę žydų nausėdijų statyboms. Šį žingsnį Palestina pavadino planais „legalizuoti vagystę“. Anot prieš nausėdijų plėtrą pasisakančių nevyriausybininkų, įstatymas atveria kelią maždaug 3,8 tūkst. naujakurių namų ir 53 žydų nausėdijų statyboms okupuotame Vakarų krante.

Palestiniečius palaikanti Izraelio nevyriausybinė organizacija žadėjo kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą dėl šio įstatymo panaikinimo.

Izraelio opozicijos lyderis Isaacas Herzogas taip pat perspėjo, kad dėl jo pareigūnams gali tekti stoti prieš Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas įstatymą antradienį pavadino „išpuoliu prieš mūsų žmones“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius