Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pereina prie skaitmeninių Šengeno erdvės vizų

Pagal pirmadienį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų priimtą pakeitimą asmenys, prašantys vizų į Europos Šengeno erdvę, netrukus tai darys naudodamiesi internetine platforma.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Pereinant prie skaitmeninio vizų išdavimo proceso taip pat nebereikės gauti lipduko pase, o tai reiškia, kad nebereikės lankytis konsulatuose ar paslaugų teikėjų biuruose.

Po ilgo teisėkūros proceso priimtas pakeitimas įsigalios po techninio darbo su vizų platforma, kuris, kaip tikimasi, užtruks kelis mėnesius, o vėliau bus paskelbtas ES administraciniame leidinyje.

Šengeno erdvę sudaro 23 iš 27 ES valstybių narių ir asocijuotosios kaimynės Šveicarija, Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas.

Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska (Fernandas Grandė-Marlaska), kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES, sakė, kad internetinė vizų sistema supaprastins prašymą keliautojams išduoti vizą.

Kai ji bus įdiegta, prašymus dėl trumpalaikio buvimo Šengeno erdvėje teikiantys asmenys dokumentus, savo duomenis, elektronines kelionės dokumentų kopijas su biometriniais duomenimis kels ir mokesčius mokės naudodamiesi internetine platforma.

Jei patikrinus duomenų bazę jie bus patvirtinti, jie gaus kriptografiškai pasirašytą brūkšninį kodą, kurį galės atsispausdinti arba išsaugoti savo įrenginyje.

Tačiau kai kuriems pirmą kartą besikreipiantiems pareiškėjams arba tiems, kurie turi naują pasą ar pasikeitusius biometrinius duomenis, vis tiek gali tekti atvykti į individualų susitikimą.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Australijoje, jau veikia panašios sistemos, kai internetinė viza susiejama su asmens pasu ir į jį nereikia klijuoti lipduko.

Daugiau kaip 60 pasaulio šalių, įskaitant Australiją, Jungtinę Karalystę, Kanadą, Naująją Zelandiją ir Jungtines Valstijas, piliečiams dažniausiai nereikia prašyti Šengeno vizų trumpalaikiams vizitams.

Tačiau jie vis tiek turės internetu pateikti paraišką dėl išankstinės patikros atvykti į šalį pagal gerokai vėluojančią Europos kelionių informacijos ir leidimų sistemą (ETIAS), panašią į JAV naudojamą ESTA sistemą. Dabar tikimasi, kad ETIAS pradės veikti 2025 metų viduryje.

Visi lankytojai, atvykstantys į ES su vizomis arba be vizų, naudosis automatizuota ES atvykimo ir išvykimo sistema (AIS), kurios įgyvendinimas taip pat gerokai užtruko, tačiau tikimasi, kad ji bus įdiegta 2024 metų pabaigoje.

Kompiuterizuotoje AIS bus registruojami asmens duomenys ir biometriniai duomenys kartu su atvykimo ir išvykimo data, taip pat bus fiksuojama, kada asmuo viršija leistiną buvimo šalyje trukmę ir kada jam neleidžiama atvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius