Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES perspėja Kataloniją, kad nepriklausomybė reikštų pasitraukimą iš Bendrijos

Europos Sąjunga ketvirtadienį perspėjo, kad Katalonijos balsavimas už nepriklausomybę nuo Ispanijos reikštų jos išėjimą iš Bendrijos, į kurią ji turėtų stoti iš naujo.
Protesto akimirka
Katalonijos gyventojai siekia nepriklausomybės nuo Ispanijos. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Jeigu dalis valstybės narės nustoja būti tos valstybės dalimi, tai teritorijai tapus nepriklausoma valstybe, tai teritorijai daugiau nebegalioja ES sutartys“, – sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas, atsakydamas į klausimą apie galimas rugsėjo 27 dienos balsavimo Katalonijoje rezultatus.

„Naujas nepriklausomas regionas dėl jo nepriklausomybės fakto tampa trečiąja šalimi ES atžvilgiu ir gali pateikti prašymą tapti sąjungos nare“, – sakė M.Schinas Briuselyje žurnalistams.

Tas pats klausimas ES buvo iškilęs artėjant referendumui dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Britanijos prieš metus, kai Komisija griežtai laikėsi tos pačios nuomonės.

Pasak jo, pirmą kartą tokią poziciją išaiškino Europos Komisijos vadovas Romano Prodi 2004 metais, tuo metu, kai į Bendriją buvo priimtos kelios naujos narės iš Rytų Europos.

Nuo tada šis požiūris buvo ne kartą išsakytas, pridūrė M.Schinas, primindamas, kad dabartinis Komisijos pirmininkas Jeanas-Cloude'as Junckeris pastarąjį kartą tai pakartojo 2014 metais.

Tas pats klausimas ES buvo iškilęs artėjant referendumui dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Britanijos prieš metus, kai Komisija griežtai laikėsi tos pačios nuomonės.

Praėjusią savaitę Katalonijoje vyko didžiulės regiono nepriklausomybės šalininkų demonstracijos, artėjant regiono valdžios rinkimams, kurie laikomi netiesioginiu referendumu dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Apklausos rodo, kad dauguma katalonų palaiko referendumą, tačiau nepriklausomybės klausimu jų balsai dalinasi beveik po lygiai.

Konservatyvių pažiūrų Ispanijos premjeras Mariano Rajoy griežtai nepritaria Katalonijos nepriklausomybei ir sako darysiantis viską, kad atsiskyrimo būtų išvengta.

Škotijos rinkėjai nusprendė pasilikti Jungtinėje Karalystėje, nes britų premjeras Davidas Cameronas jiems pažadėjo suteikti daugiau galių, įskaitant mokesčių tvarkymą.

Galimas Katalonijos atsiskyrimas būtų problema ir NATO, kurio svarbi strateginė partnerė yra Ispanija.

Galimas Katalonijos atsiskyrimas būtų problema ir NATO, kurio svarbi strateginė partnerė yra Ispanija.

„Teritorija, kuri atsiskiria nuo NATO valstybės narės negalės automatiškai likti Aljanso nare“, – sakė vienas NATO pareigūnas.

„Jei reikės laikytis esamų procedūrų tuo atveju, jeigu ji norėtų prašyti narystės NATO“, – kalbėjo jis.

Aljanso narėms taip pat suteikta teisė pakviesti kitą šalį stoti į NATO, tačiau tai turi vykti „vienbalsiu pritarimu“, – pridūrė pareigūnas.

Daugelis iš 7,5 mln. Katalonijos gyventojų, kurie didžiuojasi savo katalonų kalba ir kultūra, jaučiasi apgaudinėjami Madrido vyriausybės, kuri perskirsto jų sumokėtus mokesčius.

Katalonijoje sukuriama daugiau nei penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto, o regiono ekonomika yra panašaus dydžio kaip Portugalijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius