Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES perspėja Turkiją dėl sankcijų, jei nebus pažangos sprendžiant krizę Viduržemio jūroje

Europos Sąjunga penktadienį perspėjo Turkiją, kad jai gresia naujos sankcijos, įskaitant griežtas baudžiamąsias ekonomines priemones, jei nebus padaryta pažangos mažinant įtampą, tvyrančią tarp jos ir Graikijos bei Kipro.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad blokas nori suteikti „rimtą galimybę dialogui“, bet tvirtai palaiko savo nares Graikiją ir Kiprą dabartinėje krizėje, keliančioje nerimą dėl galimos karinės konfrontacijos.

Nesutarimai dėl teisės į dujų išteklius ir jūrinių sienų padidino įtampą tarp senų varžovų Atėnų ir Ankaros, o abi kaimynės jūroje rengia karines pratybas.

Derybų Berlyne susitikę ES užsienio reikalų ministrai pritarė Kipro prašymui paskelbti sankcijas papildomam skaičiui asmenų, susijusių su Turkijos atliekamais žvalgymo darbais vandenyse, į kuriuos sala reiškia pretenzijas.

J.Borrellis paragino Ankarą „susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų“. Pasak jo, tai yra pagrindinė sąlyga pasistūmėti dialogui, kuriam bando tarpininkauti Vokietija.

„Mes susitarėme, kad jeigu nebus pažangos įtraukiant Turkiją, mes galime sudaryti papildomų ribojančių priemonių sąrašą ir aptarti jį Europos Vadovų Taryboje rugsėjo 24 ir 25 dienomis“, – sakė J.Borrellis po derybų.

Paklaustas, kokios galėtų būti tos priemonės, J.Borrellis atsakė, kad sankcijos galėtų būti taikomos laivams arba kitam su energijos išteklių paieškomis susijusiam turtui, taip pat galima būtų uždrausti naudotis ES uostais bei ištekliais ir suvaržyti „su šia veikla susijusią ekonominę ir finansinę infrastruktūrą“.

Taip pat galima būtų svarstyti plataus masto sankcijas, nukreiptas prieš ištisus Turkijos ekonomikos sektorius, sakė jis, tačiau jos būtų taikomos tik tuo atveju, jeigu švelnesnės priemonės nebūtų efektyvios.

Atėnai pasveikino ES penktadienio pareiškimą.

„Manau, kad Graikijos pusė gavo, ką galėjo – t. y., galimas sankcijas, jeigu Turkija nesutiks mažinti įtampą ir nesugrįš prie dialogo“, – graikų žiniasklaidai sakė Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas.

„Aš tikiuosi, kad Turkija susipras, nutrauks provokacijas, nutrauks vienašališkus veiksmus ir baigs pažeidinėti tarptautinę teisę“, – pareiškė jis.

Tačiau Turkija sureagavo piktai. Pasak jos, ES „besąlygiška“ parama Graikijos ir Kipro „maksimalistinėms“ pozicijoms ignoruoja teisėtus Ankaros reikalavimus ir savaime yra įtampos šaltinis.

„Turkijai kaskart pabrėžiant dialogo ir diplomatijos svarbą, ES sankcijų kalba nepadės išspręsti esamų problemų, bet dar labiau sustiprins mūsų šalies ryžtą“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos atstovo Hami Aksoy pareiškime.

„Jeigu ES nori rasti sprendinį Viduržemio jūros rytuose, ji turėtų veikti nešališkai ir būti sąžininga tarpininkė“, – priduriama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius