Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES perspėjo JK, kad stiprybė neslypi „nuostabiojoje izoliacijoje“

Trys aukščiausio rango Europos Sąjungos pareigūnai per penktadienį įvykusį susitikimą pažadėjo, kad blokui prasidės „nauja aušra“, taip pat įspėjo Jungtinę Karalystę, jog po „Brexit“ ji neteks artimų ryšių su Bendrija pranašumų.
Borisas Johnsonas, Ursula von der Leyen
Borisas Johnsonas, Ursula von der Leyen / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Norime turėti geriausius įmanomus santykius su Jungtine Karalyste, bet tai niekada nebus tolygu narystei“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Mūsų sąjunga įgijo politinį impulsą ir tapo pasauline ekonomine jėga“, – pareiškė ji per susitikimą su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu ir Europos Parlamento pirmininku Davidu Sassoli.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen, Davidas Sassoli, Charles'is Michelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen, Davidas Sassoli, Charles'is Michelis

„Mūsų patirtis išmokė mus, kad stiprybė slypi ne nuostabiojoje izoliacijoje, o mūsų unikalioje sąjungoje“, – pabrėžė EK vadovė.

Frazė „nuostabioji izoliacija“ siejama su XIX amžiaus Britanijos užsienio politika – atsiriboti nuo žemyninės Europos reikalų ir tuo pat metu valdyti pasauline prekyba grindžiamą imperiją.

JK ruošiasi palikti ES penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku. Tuomet prasidės 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis, kurio metu Britanija ir toliau laikysis ES taisyklių prekybos, verslo ir kelionių srityse.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas kitą savaitę turėtų atskleisti, kokie bus jo šalies prioritetai per derybas dėl būsimo prekybos susitarimo, o U.von der Leyen patvirtino, kad taip pat pasielgs ir Briuselis.

VIDEO: Didžioji „Brexit“ diena: ką reikia žinoti emigrantams ir keliautojams?

„Pirmadienį atversime naują puslapį savo istorijoje – sakė ji žurnalistams. – Komisija išdėstys savo derybinę poziciją.“

„Norime kuo geresnės partnerystės su Jungtine Karalyste, bet akivaizdu, kad šiuo atveju bus skirtumų. Būti Europos Sąjungos nare yra svarbu – sąjungoje slypi stiprybė“, – pridūrė U.von der Leyen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius