Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES planuoja uždrausti aromatizuotas cigaretes

Europos Sąjunga (ES) planuoja uždrausti aromatizuotas cigaretes ir priversti tabako įmones ant pakelių spausdinti didelius įspėjimus apie tabako pavojų sveikatai, kurie dengtų 75 proc. pakelio paviršiaus.
Peleninė
Peleninė / Alvydo Opulskio / 15min nuotr.

Tačiau trečiadienį pristatytose siūlomose naujose taisyklėse dėl produktų ženklinimo, jų ingredientų ir bedūmio tabako vis dėlto nereikalaujama visiškai uždrausti žymėti pakelius įmonės ženklu ir logotipu.

Vis dėlto valstybės narės tinkamai pagrįstais atvejais gali nevaržomos nustatyti reikalavimą naudoti nežymėtas pakuotes [be įmonės ženklo ar logotipo], teigiama Europos Komisijos (EK) pranešime.

„Tabakas nužudo pusę jo naudotojų ir jo vartojimas labai lengvai tampa nenugalimu įpročiu“, – pareiškė už sveikatą atsakingas Komisijos narys Tonio Borgas.

„[Net] 70 proc. rūkalių pradeda rūkyti nesulaukę 18 metų, taigi šios dienos pasiūlymu siekiama sumažinti tabako produktų ir rūkymo patrauklumą, taigi atgrasyti jaunuolius nuo rūkymo.“

Nuo ligų, susijusių su tabaku, kasmet miršta beveik 700 tūkst. europiečių, o susijusios išlaidos sveikatai viršija 25 mlrd. eurų.

Pagal vieną iš pagrindinių taisyklėse siūlomų priemonių būtų uždraustos aromatizuotos – pvz., mėtų, šokolado ar vanilės skonio – cigaretės, sukamas tabakas ar bedūmiai tabako produktai, kurie dažnai yra populiarūs tarp jaunimo.

„Tabako produktai turėtų atrodyti kaip tabako produktai ir turėtų turėti tabako produktams būdingą skonį“, – pareiškė T. Borgas.

„Šiuo pasiūlymu užtikrinama, kad patraukli pakuotė ir aromatai nebūtų naudojami kaip rinkodaros strategija.“

Naujos taisyklės įsigalios, jei jas patvirtins valstybės narės ir Europos Parlamentas. T. Borgas tikisi, kad atitinkamas teisės aktas bus priimtas 2014 metais, taigi jis galėtų įsigalioti po maždaug trejų metų.

Pagal taisykles taip pat būtų uždraustos pakuotės, kuriose yra mažiau nei 20 cigarečių, taip pat plonosios cigaretės. Elektronines cigaretes, kuriose yra šiek tiek nikotino, būtų leidžiama naudoti tik kaip medicinos produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius