-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ragina Iraną atsisakyti planų viršyti urano sodrinimo limitą

Europos Sąjunga pirmadienį išreiškė „itin didelį susirūpinimą“ dėl Irano planų viršyti urano sodrinimo limitą, nustatytą 2015 metų daugiašaliu branduoliniu susitarimu, ragindama Teheraną pergalvoti savo sprendimą.
Urano sodrinimo gamykla Irane
Urano sodrinimo gamykla Irane / Reuters/Scanpix nuotr.

Iranas sekmadienį paskelbė, kad „už kelių valandų“ šiitiška respublika pažeis šią sutartį, o pirmadienį patvirtino, jog urano sodrinimo lygis šalyje viršijo 4,5 procento, nepaisant susitarime numatytos 3,7 proc. ribos.

Apie ketinimus nebepaistyti dalies prisiimtų įsipareigojimų Iranas pirmąkart paskelbė gegužę – metai po dienos, kai JAV vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir grąžino Iranui sankcijas.

„Tvirtai raginame Iraną sustabdyti ir atšaukti visus veiksmus, prieštaraujančius pagal JCPOA prisiimtiems įsipareigojimams“, – žurnalistams pareiškė ES atstovė Maja Kocijančič.

JCPOA yra Bendrasis išsamių veiksmų planas (Joint Comprehensive Plan of Action) – taip oficialiai vadinamas susitarimas, pagal kurį Iranui buvo sušvelnintos skaudžios sankcijos įvedant griežtus apribojimus Teherano branduolinei programai.

Likusios signatarės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, Vokietija ir ES – įsitikinusios, kad šis paktas yra geriausias būdas neleisti Iranui pagaminti branduolinių ginklų.

„Esame labai susirūpinę dėl savaitgalį Irano padaryto pareiškimo dėl urano sodrinimo virš 3,7 proc. lygio“, – pažymėjo M.Kocijančič.

Ji pridūrė, kad Briuselis lauks Jungtinėms Tautoms pavaldžios Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ataskaitos, prieš imdamasi svarstyti tolesnius žingsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius