Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

ES ragina pateikti stiprų atsaką dėl Sirijos ir skubiai imtis veiksmų dėl ginklų plano

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso trečiadienį sakė, kad reikia „stipraus atsako“ į cheminių ginklų panaudojimą, ir paragino Damaską „nedelsiant“ pademonstruoti pasirengimą juos sunaikinti.
Jose Manuelis Barroso
Jose Manuelis Barroso / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skaitydamas savo metinį pranešimą Europos Parlamentui, J.M.Barroso sakė, kad „cheminių ginklų panaudojimas yra siaubingas aktas, kuris nusipelno aiškaus pasmerkimo ir stipraus atsako“.

„Tarptautinė bendrija, su Jungtinėmis Tautomis (JT) priešakyje, yra kolektyviai atsakinga už sankcijas dėl tokių aktų ir šio konflikto nutraukimo“, – sakė jis 751 nario Europos Parlamentui.

„Pasiūlymas padaryti Sirijos cheminius ginklus nebepanaudojamus potencialiai yra pozityvi plėtotė, – sakė jis. – Sirijos režimas dabar privalo pademonstruoti, kad be jokio delsimo tai įgyvendins“.

J.M.Barroso sakė, kad „cheminių ginklų panaudojimas yra siaubingas aktas, kuris nusipelno aiškaus pasmerkimo ir stipraus atsako“.

Jis taip pat priminė, kad 28 narių Europos Sąjunga (ES) buvo pagrindinė donorė teikiant pagalbą nuo pat pustrečių metų trunkančio konflikto Sirijoje pradžios ir jau skyrė beveik 1,5 mlrd. eurų pagalbą, kurios 850 mln. eurų buvo skirta tiesiogiai iš ES biudžeto.

JT komanda smerkia nusikaltimus žmoniškumui Sirijoje

Jungtinių Tautų (JT) tyrėjai trečiadienį išvardijo daug įvairių nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Sirijoje, tačiau nepateikė išvados cheminių ginklų panaudojimo klausimu.

„Remiantis šiuo metu prieinamais įrodymais neįmanoma prieiti prie išvados apie panaudotus cheminius agentus, jų gabenimo sistemas ar kaltininkus“, – naujausioje savo ataskaitoje sako komanda, tirianti žmogaus teisių pažeidimus Sirijoje.

Tačiau yra aišku, kad „daugumą aukų nulėmė teisėtos atakos panaudojant įprastinius ginklus“, sakoma Tyrimų komisijos Sirijai pareiškime.

Prezidento Basharo al Assado režimui lojalios pajėgos „toliau vykdė dažnas atakas prieš civilius gyventojus, vykdydamos žudymą, kankinimus, žaginimus ir prievartinius dingimus kaip nusikaltimus žmoniškumui“, sakoma ataskaitoje, kurioje apžvelgiamas laikotarpis nuo gegužės 15-osios iki liepos 15-osios.

Joje taip pat teigiama, kad ir antivyriausybinės pajėgos „įvykdė karo nusikaltimų“, tarp kurių yra žudymas, kankinimai ir įkaitų grobimai.

Nuo metų pradžios, Komisijos teigimu, vyriausybei lojalios pajėgos buvo atsakingos už aštuonias žudynes, o opozicijos pajėgos prisipažino dėl vienos. Dar devynios žudynės tebėra tiriamos.

Ataskaitoje nevertinamas laikotarpis po liepos 15 dienos, vadinasi, ir įtariama rugpjūčio 21-osios cheminė ataka prieš civilius gyventojus Damasko priemiestyje, kuri sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir, nepaisant intensyvių diplomatinių pastangų, dar gali nulemti JAV vadovaujamus karinius smūgius Sirijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius