Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ragina Rusiją tęsti konsultacijas su Australija ir Nyderlandais dėl MH17

Europos Sąjungos valstybių vadovai ragina Rusiją tęsti trišales konsultacijas su Nyderlandais ir Australija dėl 2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinio lainerio, sakoma po ES viršūnių susitikimo paskelbtame pareiškime.
MH17 reiso lėktuvo nuolaužos
MH17 reiso lėktuvo nuolaužos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Europos [Vadovų] Taryba ragina Rusiją tęsti trišales Australijos, Nyderlandų ir Rusijos derybas dėl reisu MH17 skridusio lėktuvo sudužimo“, – sakoma dokumente.

Jame pabrėžiama, kad ES „palaiko visas pastangas, kuriomis siekiama išaiškinti atsakinguosius“ už šią katastrofą ir „atkurti teisingumą“.

Ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Maskva nemato prasmės tęsti konsultacijų su Australija ir Nyderlandais dėl Malaizijos avialinijų „Boeing 777“ katastrofos 2014 metų liepos 17 dieną.

Maskva skundėsi, kad Haga pateikė Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) ieškinį dėl Rusijos „vaidmens sunaikinant MH17 reiso lėktuvą įvykus vos trims derybų ratams“.

„Nesulaukusi net tarpinių konsultacijų išvadų – nors praėjo tik trys (derybų) ratai – Haga pasirinko kitą kelią – pateikė tarptautinį skundą prieš Rusiją EŽTT. Panašūs nedraugiški Nyderlandų veiksmai rodo, kad nėra prasmės tęsti trišales konsultacijas ir mums dalyvauti jose“, – sakoma URM pranešime.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris „Boeing 777“ 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas raketa, paleista iš separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

Katastrofos priežastis tiria Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT), į kurią taip pat įeina Ukrainos, Belgijos, Australijos ir Malaizijos teisėsaugos institucijų atstovai.

2016 metų rugsėjo mėnesį JIT paskelbė savo tyrimo išvadas, kad lėktuvas buvo numuštas rusų gamybos raketa BUK. Pernai gegužę tarptautinė tyrėjų grupė paskelbė, kad raketa buvo paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos šalia pietvakarinio Kursko miesto.

Praėjusių metų gegužę tyrėjai pareiškė kaltinimus dėl MH17 katastrofos keturiems asmenims: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir ukrainiečiui Leonidui Charčenkai. Buvo pranešta, kad nė vienas iš jų teisme nepasirodė. O. Pulatovas šiuo metu yra vienintelis kaltinamasis, pasiuntęs į posėdžius savo advokatus.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie Malaizijos lainerio numušimo.

Nyderlandai savo ruožtu teigia, kad rusų vyriausybė yra atsakinga už lėktuvu skridusių žmonių žūtį.

EŽTT turi teisę nagrinėti tiek individualius, tiek tarpvalstybinius skundus. Teismas turės nustatyti, ar buvo pažeista kuri nors ieškovo teisė, ir jeigu taip, priteisti kompensaciją.

Praktikoje pasitaiko nedaug atvejų, kai EŽTT svarsto ieškinius, iškeltus vienos valstybės kitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius