Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ragina Rusijos valdžią gerbti spaudos laisvę

Europos Sąjungos diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano rusiško naujienų portalo „Mediazona“ vyriausiojo redaktoriaus Sergejaus Smirnovo areštą ir sprendimą palikti galioti nuosprendį žurnalistei Svetlanai Prokopjevai pavadino nauju smūgiu žiniasklaidos laisvei Rusijoje.
Pareigūnai Maskvoje
Pareigūnai Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak P.Stano, tai „naujausi tęsiamo spaudimo nepriklausomai žurnalistikai pavyzdžiai“.

„Europos Sąjunga ragina Rusiją gerbti spaudos laisvę“, – antradienį parašė jis tviteryje.

Maskvos teismas trečiadienį skyrė 25 parų administracinio arešto bausmę „Mediazona“ vyriausiajam redaktoriui S.Smirnovui, pripažinęs jį pakartotinai pažeidusiu „viešų renginių organizavimo taisykles“.

Jis buvo sulaikytas sausio 30 dieną Maskvoje, išėjęs pasivaikščioti su sūnumi, ir nuvežtas į policijos nuovadą, kur jam surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Žurnalistas buvo apkaltintas paskelbęs raginimą dalyvauti sausio 23-ąją daugelyje Rusijos miestų vykusiuose protestuose, per kuriuos buvo reiškiamas solidarumas suimtam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui.

VIDEO: Mokytoją, sulaikytą per protestus Rusijoje, atleido dar areštinėje: „WhatsApp“ skambučiu apkaltino už „amoralią veiklą“

Kaip nurodoma policijos surašytame protokole, S.Smirnovas sausio 20-ąją per „Twitter“ paskelbė raginimą dalyvauti A. Navalno palaikymo akcijoje, kuriai tarnybos nebuvo suteikusios leidimo.

Tačiau S. Smirnovas tvirtino, kad jis tik pasidalijo humoristiniu paveikslėliu, kuriame jis esą klaidingai įvardijamas grupės „Tarakany“ solistu Dmitrijumi Spirinu, palaikančiu A.Navalną.

S.Smirnovo areštas sulaukė didelio atgarsio, paramą redaktoriui reiškė virtinės didelių Rusijos leidinių redakcijos.

Tuo metu karinis apeliacinis teismas vasario 2 dieną paliko galioti sprendimą žurnalistės iš Pskovo S.Prokopjevos byloje, kuriuo ji pripažinta kalta dėl terorizmo teisinimo.

S.Prokopjevos advokatai prašė panaikinti nuosprendį ir nutraukti baudžiamąją bylą nesant nusikaltimo sudėties.

S.Prokopjeva buvo nuteista dėl teksto, 2018 metų lapkritį perskaityto radijo „Echo Moskvy v Pskove“ eteryje, o paskui publikuoto su šia stotimi susijusio leidinio „Pskovskaja lenta novostei“ interneto svetainėje. Tekste žurnalistė svarstė apie sprogimo Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pastate Archangelske 2018 metų spalio 31 dieną priežastis.

Per tą išpuolį 17-metis Michailas Žlobickis į pastatą atsinešė savadarbį sprogstamąjį užtaisą, kuriam sprogus jis pats žuvo, o trys FSB darbuotojai buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius