-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES reikalauja Vengrijos pasiaiškinti dėl prieglobsčio suteikimo Makedonijos ekspremjerui

Vienas Europos Sąjungos aukšto rango pareigūnas trečiadienį pareikalavo Budapešto pasiaiškinimo dėl pranešimų, kad ieškomam Makedonijos ekspremjerui Nikolai Grujevskiui buvo suteiktas prieglobstis Vengrijoje.
Nikola Grujevskis ir Viktoras Orbanas
Nikola Grujevskis ir Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui artimas N.Grujevskis praėjusią savaitę pabėgo į Budapeštą nuo Makedonijoje jam skirtos dvejų metų laisvės atėmimo bausmės už piktnaudžiavimą valdžia.

Ekspremjeras antradienį pranešė, kad jam buvo suteiktas prieglobstis dėl „politinio persekiojimo“ jo šalyje.

Briuselis reiškia susirūpinimą dėl Budapešto vyriausybės vykdomo Vengrijos teisingumo sistemos politizavimo vadovaujant V.Orbanui. Europos Sąjungai taip pat nepriimtinas Vengrijos premjero griežtas nusistatymas prieš imigraciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Grujevskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Grujevskis

ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tuo atveju, jeigu pasitvirtins pranešimai, jog N.Grujevskiui buvo suteiktas prieglobstis, jis iš V.Orbano lauks „pagrįsto paaiškinimo tam pagrįsti“.

„#RuleofLaw (įstatymų viršenybė) išlieka valstybių narių ir narystės siekiančių valstybių pamatinis principas“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jis yra gyvybiškai svarbus Europos patikimumui. Stebėtina, kad Vengrija remia Makedonijos narystę ES, nors nelaiko jos saugia“, – pridūrė jis.

Siekdama kada nors tapti ES nare, Makedonija ėmėsi virtinės reformų, kad užtikrintų savo teismų sistemos nepriklausomybę ir veiksmingumą.

N.Grujevskis tvirtina, kad Makedonijoje sulaukė grasinimų susidoroti. Jis kaltina premjerą Zoraną Zajevą siekiant „atimti iš jo laisvę nedemokratiniais veiksmais ir metodais, taip pat piktnaudžiaujant baudžiamuoju persekiojimu bei teismų sistema“.

Makedonijos vyriausybė šiuos kaltinimus paneigė sakydama, kad N.Grujevskis niekada nepranešė apie grasinimus susidoroti ir nėra „politinio persekiojimo“ auka. Skopjė jo areštui išdavė tarptautinį orderį.

N.Grujevskis, vadovavęs Makedonijos vyriausybei 2006–2016 metais, atsistatydino kilus skandalui dėl masinio pokalbių pasiklausymo.

N.Grujevskis gegužę buvo nuteistas už tai, kad asmeninėms reikmėms naudojosi vyriausybiniu prabangiu 600 tūkst. eurų kainuojančiu automobiliu „Mercedes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius