-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES reiškia susirūpinimą dėl Rumunijos teismų sistemos reformų

Europos Sąjunga trečiadienį išsakė susirūpinimą dėl kontroversiškų Rumunijos planų, susijusių su teismų sistemos reforma.
Protestas Rumunijoje
Protestas Rumunijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per naują konfliktą su viena iš buvusių komunistinių rytinių bloko valstybių Briuselis griežtai įspėjo Bukareštą nenukrypti nuo kovos su korupcija kurso.

Virtinė suplanuotų permainų, kurios apkarpys Rumunijos kovos su korupcija tyrimų institucijos galias, išprovokavo protestus. Per vieną jų praėjusį šeštadienį į sostinės gatves išėjo apie 30 tūkst. demonstrantų.

Briuselis įspėjo Rumuniją, kad jos pastangos pažaboti nusikalstamumą bei korupciją ir priderinti savo teisės sistemą prie ES standartų yra per menkos. Trečiadienį prie Bukarešto kritikų būrio prisijungė ir du iš aukščiausių Bendrijos pareigūnų.

„Su nerimu stebime, kas pastaruoju metu vyksta Rumunijoje“, – sakė Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ir vicepirmininkas Fransas Timmermansas, išplatinę bendrą pareiškimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

„Rumunijos teismų sistemos nepriklausomybė ir jos pajėgumas veiksmingai kovoti su korupcija yra stiprios Rumunijos Europos Sąjungoje svarbiausi kertiniai akmenys“, – pažymima pareiškime.

Europos Komisija savo metinėje ataskaitoje apie Rumuniją įspėjo šalį, kad jai kyla pavojus nukrypti nuo reformų kurso, kuriuo eiti ji įsipareigojo 2007 metais tapusi ES nare.

Ataskaitoje buvo pabrėžta, kad Rumunijos teismų sistemos nepriklausomybė yra „nuolatinis nerimo šaltinis“.

J.C.Junckeris ir F.Timmermansas sakė, kad po ataskaitos paskelbimo Bukareštas „nepadarė nieko“, kad išsklaidytų nerimą dėl teisinių reformų.

„Europos Komisija ragina Rumunijos parlamentą persvarstyti pasiūlytą veiksmų planą, pradėti diskusijas atsižvelgiant į Komisijos pateiktas rekomendacijas ir pasiekti platų bendrą sutarimą dėl tolesnės krypties“, – rašoma pareiškime.

„Europos Komisija dar kartą įspėja nenukrypti nuo kurso ir atidžiai išnagrinės galutinius Teismų įstatymo, baudžiamųjų kodeksų bei įstatymų dėl interesų konflikto ir korupcijos pakeitimus, kad įvertintų jų poveikį pastangoms užtikrinti teismų nepriklausomybę ir kovoti su korupcija“, – priduriama pareiškime.

Rumunijos kairiojo sparno vyriausybė gina savo reformų planą, tvirtindama, kad puoselėja teisinės valstybės principus ir siekia veiksmingiau kovoti su korupcija. Ji pažymėjo esanti pasirengusi „nuoširdžiam ir konkrečiam dialogui“, kad būtų išsklaidyti visi būgštavimai.

Valdančiosios Socialdemokratų partijos (PSD) lyderis Liviu Dragnea J.C.Junckeriui ir F.Timmermansui adresuotame laiške trečiadienį išsakė „susirūpinimą, kad Europos Komisija buvo netinkamai informuota apie diskusijų dėl reformų skaidrumą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Liviu Dragnea
„Scanpix“/AP nuotr./Liviu Dragnea

„Buvo atsižvelgta į Europos Komisijos rekomendacijas“ dėl pokyčių teismų sistemoje, rašoma laiške, kurį taip pat pasirašė Rumunijos aukštųjų parlamento rūmų pirmininkas.

Briuselis dėl teisinės valstybės principų, žiniasklaidos laisvių bei migrantų nesutaria ir su kitomis buvusio sovietinio bloko valstybėmis, pirmiausia Lenkija ir Vengrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius