-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES „rimtai susirūpinusi“ dėl JAV planų taikyti sankcijas TBT pareigūnams

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas ketvirtadienį išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo užmojo taikyti sankcijas visiems Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) pareigūnams, tiriantiems amerikiečių karių veiksmus.
JAV
JAV / 123RF.com nuotr.

D.Trumpas padidino spaudimą šiai Hagoje įsikūrusiai institucijai nutraukti tyrimą dėl numanomų karo nusikaltimų, įvykdytų per ilgai besitęsiantį konfliktą Afganistane, išleidęs įsaką blokuoti visų asmenų, atliekančių tyrimus dėl amerikiečių pajėgų arba vykdančių jų baudžiamąjį persekiojimą, turtą ir aktyvus Jungtinėse Valstijose.

„Aišku, kad šis reikalas kelia rimtą susirūpinimą, nes mes, kaip Europos Sąjunga, esame uolūs Tarptautinio Baudžiamojo Teismo šalininkai“, – žurnalistams sakė ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis.

„Scanpix“/AP nuotr./Josepas Borrellis
„Scanpix“/AP nuotr./Josepas Borrellis

„Teismas atliko esminį vaidmenį užtikrinant tarptautinį teisingumą ir imantis priemonių dėl sunkiausių tarptautinių nusikaltimų – tai yra kertinis veiksnys teisingumui ir taikai kurti, – kalbėjo J.Borrellis. – Jis [TBT] privalo būti gerbiamas ir remiamas visų šalių.“

J.Borrellis pridūrė toliau nagrinėsiantis D.Trumpo įsaką, kad nuodugniai įvertintų jo galimą poveikį. Diplomatijos vadovas sakė, kad šis klausimas gali būti svarstomas per pirmadienį vaizdo konferencijos formatu vyksiančias ES užsienio reikalų ministrų derybas.

JAV niekada neprisijungė prie 2002 metais įsteigto TBT ir nepripažįsta jo jurisdikcijos Amerikoje. Vašingtonas tvirtina, jog TBT kelia grėsmę jo nacionaliniam suverenitetui. Buvusio prezidento George'o W.Busho administracija aktyviai ragino ir kitas šalis nepripažinti šio teismo.

Tuo metu dabartinis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, kad D.Trumpo administracija neleis „inscenizuotam teismui sukelti pavojų“ Amerikos pajėgoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius