-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES šalių ambasadoriai susitarė dėl 2015 metų biudžeto

Europos Sąjungos šalių nuolatiniai ambasadoriai šeštadienį susitarė dėl 2015 metų ES biudžeto. Daugiausia ginčų kilo dėl šiais metais neapmokėtų sąskaitų. Ambasadoriai nutarė jas padengti iš ypatingojo rezervo, tačiau kol kas numatyta tam skirti apie 2 mlrd. eurų iš susidariusios 4 mlrd. eurų skolos, pranešė LRT radijas.
ES vėliavos netoli Europos Komisijos pastato Briuselyje
ES vėliavos netoli Europos Komisijos pastato Briuselyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos nuolatinis atstovas ES ambasadorius Raimondas Karoblis sako, kas Lietuvai šiose derybose pavyko apginti savo siekius.

„Vis dėlto mumas pavyko apginti mums aktualias pozicijas – apgintos lėšos, sakykim, Ukrainai numatytiems projektams apmokėti, galbūt dalis finansavimo persikels į kitų metų pradžią, bet pinigine prasme visos pozicijos mūsų stovyklos apgintos. Didesnė problema, aišku, tie kiti 2 mlrd. eurų – projektai, kurie daugiausia finansuojami senųjų konkurencingiausių šalių“, –  LRT radijui sakė R.Karoblis.

Ekonomikos ir finansų reikalų tarybai („Ecofin“) penktadienį nepavyko pasiekti kompromiso dėl papildomų mokėjimų į 2014 metų ES biudžetą, todėl diskusijas tęsė ES šalių ambasadoriai. Pirmadienį Europos Vadovų Tarybai pirmininkaujanti Italija dėl 2015 metų biudžeto diskutuos su Europos Parlamentu.

Šiuo metu EK yra neapmokėjusi apie 6 mlrd eurų (20,72 mlrd. eurų) sąskaitų, o pati EK prognozuoja, jog situacijai nepasikeitus ir neatradus papildomų lėšų, iki metų pabaigos ši suma gali pasiekti 28 mlrd eurų (96,68 mlrd. litų).

Lietuva dėl įmokų perskaičiavimo gali atgauti 18,2 mln. eurų (62,2 mln. litų) – šios lėšos gali būti užskaitytos, mokant įmokas kitų metų ES biudžetui. Papildomi įnašai ar permokos (grąžintinos lėšos) kiekvienai ES narei buvo paskaičiuoti, patikslinus bendrąsias nacionalines pajamas (BNP). Kartu su BNP buvo perskaičiuota ir kiekvienos narės įmokos dalis, kurią sudaro muitai, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir specifinis cukraus mokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius