Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES šalys švenčia Europos dieną

Europos Sąjunga (ES) šeštadienį švenčia Europos dieną – Bendrijos valstybių integracijos ir solidarumo šventę.
Europos sąjunga
Europos sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ta proga Europos Komisija (EK) paskelbė komunikatą, kuriame pažymėjo, kad šiais metais Europos dienai skirti minėjimai ES valstybėse narėse vyks „išskirtinėmis aplinkybėmis, Europai visais frontais aktyviai kovojant su koronaviruso sukelta krize“.

Taip pat komunikate pabrėžiama, kad šiemet Europos diena žymi svarbius Europos Sąjungos istorijos etapus.

Lygiai prieš 70 metų Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Schumannas, jaunystėje buvęs Vokietijos pilietis, pasakė istorinę kalbą, kuria paskelbė apie įkuriamą Europos anglių ir plieno bendrijos projektą. Šia sutartimi pradėta integruoti Vakarų Europos valstybių, pirmiausia Prancūzijos ir Vokietijos, kurios Antrojo pasaulinio karo metu buvo skirtingose barikadų pusėse, anglių, geležies rūdos ir metalurgijos pramonę.

„Schumano planas“ laikomas ES įkūrimo proceso pradžia.

Tuo tarpu prieš 25 metus įvyko vienas iš svarbiausių ES plėtros etapų, kai prie Europos valstybių sąjungos prisijungė Austrija, Suomija ir Švedija.

Europos institucijos šią sukaktį paminės organizuodamos internetinę Europos solidarumo ir vienybės kampaniją.

„Europos solidarumo tikslas šiandien išlieka ne mažiau svarbus“, – pažymėjo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

„Krizės pradžia tapo solidarumo išbandymu. Tuomet ėmėmės dalytis ir padėti vieni kitiems – tai yra tikrasis solidarumas. Jis privalo tęstis toliau“, – kalbėjo EK pirmininkė.

EK vadovė ir Komisijos nariai visą dieną dalyvaus internetiniuose renginiuose, bendraus su piliečiais vaizdo ryšiu, socialiniais tinklais, internetiniais seminarais, vaizdo ryšio priemonėmis organizuojamomis diskusijomis ir pasirodymais žiniasklaidoje.

Jie kalbėsis su piliečiais apie pagrindinius Europos integracijos aspektus, taip pat apie Europos ateities perspektyvas.

Europos dienos išvakarėse EK įsteigė Jano Amoso Komenskio apdovanojimą už kokybišką mokymą apie Europos Sąjungą. Apdovanojimas skiriamas 22 Europos vidurinėms mokykloms, kurios kūrybiškai dėsto vaikams su ES susijusias temas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius