-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 29 /17:17

ES Šiaurės Korėjos raketos bandymą vadina rimta grėsme, Rusija ir JAE ragina baigti provokacijas

Europos Sąjunga antradienį pasmerkė Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą virš Japonijos ir pavadino tai dar vienu tarptautinių įsipareigojimų pažeidimu bei „rimta grėsme“ regiono saugumui.
Šiaurės Korėjoje suorganizuota eisena prieš naujas šaliai taikomas sankcijas
ES Šiaurės Korėjos raketos bandymą vadina rimta grėsme, Rusija ir JAE ragina baigti provokacijas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šie veiksmai yra akivaizdūs KLDR (Šiaurės Korėjos) tarptautinių įsipareigojimų, kaip nustatyta keliose Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijose, pažeidimai ir reiškia rimtą grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini pareiškime.

„KLDR privalo nedelsdama, visiškai ir besąlygiškai vykdyti savo įsipareigojimus pagal visas atitinkamas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir susilaikyti nuo bet kokių tolesnių provokacinių veiksmų, kurie galėtų didinti įtampą regione ir pasaulyje“, – pridūrė F.Mogherini.

Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika antradienį paleido balistinę raketą, kuri praskriejo virš Japonijos. Šis itin provokuojantis žingsnis sukėlė nerimą visame pasaulyje. Tokijas piktai pareiškė, kad tai yra „beprecedentė, rimta ir sunki grėsmė“.

F.Mogherini: „Reiškiu savo visišką paramą Japonijai ir Japonijos žmonėms susidūrus su šia tiesiogine grėsme.“

JT Saugumo Taryba Tokijo ir Vašingtono prašymu surengs savo nepaprastąjį posėdį.

„Reiškiu savo visišką paramą Japonijai ir Japonijos žmonėms susidūrus su šia tiesiogine grėsme“, – sakė F.Mogherini.

Pasak jos, Europos Sąjunga, paskalbusi virtinę sankcijų Šiaurės Korėjai dėl Pchenjano vykdomų branduolinių ginklų ir raketų kūrimo programų, „svarstys tolesnį deramą atsaką, išsamiai tardamasi su svarbiais partneriais ir remdamasi JT Saugumo Tarybos nutarimais“.

Praeitą mėnesį Pchenjanas sėkmingai išbandė dvi tarpžemynines balistines raketas (ICBM). Šie bandymai pademonstravo, kad Šiaurės Korėja tikriausiai pirmąkart įgijo ginklų, galinčių pasiekti Jungtinių Valstijų žemyninę dalį, ir smarkiai padidino įtampą regione.

Tąsyk JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apokalipsinį perspėjimą nukreipti prieš Šiaurės Korėją „ugnį ir įniršį“. Jis sakė, kad Vašingtono ginklai yra „parengti ir užtaisyti“, bet Pchenjanas grasino paleisti kelias raketas virš Japonijos teritorijos link Ramiojo vandenyno salos Guamo, kur įsikūrusios svarbios JAV karinės bazės.

Ragina baigti provokacijas

Abu Dabyje antradienį susitikę Rusijos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) užsienio reikalų ministrai pasmerkė Šiaurės Korėjos vykdomas provokacijas, Pchenjanui paleidus balistinę raketą, kuri praskriejo virš Japonijos.

JAE diplomatijos vadovas šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas susitikime su Sergejumi Lavrovu griežtai pareiškė, kad Šiaurės Korėja turi baigti provokacijas ir privalo paklusti Jungtinių Tautų rezoliucijoms.

Sputnik/Sergejus Lavrovas Indonezijoje
Sputnik/Sergejus Lavrovas Indonezijoje

Tačiau ministrai nė žodžiu neužsiminė apie savo šalių diplomatinius ir prekybinius ryšius su Pchenjanu. JAE dirba tūkstančiai darbininkų iš Šiaurės Korėjos, kurių gaunamos pajamos padeda Pchenjanui apeiti tarptautines sankcijas.

Komentuodamas pastarąjį Šiaurės Korėjos raketos bandymą, Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas Abu Dabyje sakė: „Kalbant apie Šiaurės Korėją ir jos vykdomus raketų bandymus, mes griežtai laikomės JT Saugumo Tarybos rezoliucijų ir primygtinai reikalaujame, kad mūsų kaimynė Šiaurės Korėja visapusiškai gerbtų šias rezoliucijas.“

„Scanpix“/AP nuotr./ Abdullah bin Zayedas al Nahyanas
„Scanpix“/AP nuotr./ Abdullah bin Zayedas al Nahyanas

„Per diskusijas JT Saugumo Taryboje grindžiame savo poziciją būtent šiomis nuostatomis. Taip pat elgsimės ir per būsimą posėdį, kuriam, mūsų žiniomis, šiuo metu ruošiamasi ir kuris bus skirtas aptarti naujausią Šiaurės Korėjos raketos bandymą“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

Šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas savo ruožtu pridūrė: „Įtampa tarp Šiaurės Korėjos vienoje pusėje ir Japonijos bei Pietų Korėjos kitoje nebegali būti toliau eskaluojama. Šiaurės Korėja privalo paisyti JT Saugumo Tarybos rezoliucijų ir JT raginimų baigti visas provokacijas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius