Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES skirs 50 mln. eurų Afrikos kovos su terorizmu pajėgoms Sachelyje

Europos Sąjunga skirs 50 mln. eurų jungtinėms kovos su terorizmu pajėgoms, veiksiančioms Afrikos vakariniame Sachelio regione, penktadienį pranešė Europos Komisija.
Nigerijos kariai per pratybas
Nigerijos kariai per pratybas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas, demonstruojantis bloko paramą neturtingoms valstybėms, buvo paskelbtas bloko lyderiams renkantis į viršūnių susitikimą Briuselyje.

EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris nurodė, kad ES „papildomai skirs 50 mln. eurų sustiprinti naujųjų pajėgų operatyvinius pajėgomis“.

Jis paragino Briuselyje susirinkusius apie 30 ES ir Afrikos šalių lyderių paremti Burkina Fasą, Chadą, Malį, Mauritaniją ir Nigerį – skirti šioms šalims lėšų, savo „lygmeniu atitinkančių tai, kas yra pastatyta ant kortos ir kas yra reikalinga“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

Tarptautiniai donorai jau anksčiau yra pažadėję skirti šiam reikalui apie 280 mln. eurų.

Regioninės pajėgos „G5 Sahel“, turėsiančios 5 000 karių, siekia gauti apie 400 mln. eurų savo misijai, vykdomai daugiausiai dykimų pakraščiuose, taip pat prie Libijos – šalies, iš kurios šiuo metu išvyksta daugiausiai afrikiečių migrantų, mėginančių per Viduržemio jūrą pasiekti Italiją.

Minėtos penkios Afrikos valstybės, vienos neturtingiausių pasaulyje, yra karo su islamistais kovotojais priešakinėje linijoje; jose įvykdoma daug išpuolių.

Vienas ES pareigūnas perspėjo dėl „blogėjančios saugumo padėties“ Malyje, kur „atakų įvykdoma kasdien“.

G5 pajėgoms reikia daugiau lėšų, kad tinkamai apmokytų ir aprūpintų savo karius, patruliuosiančius neramiose teritorijose ir dėsiančiose pastangas atkurti tvarką menkai centrinės valdžios kontroliuojamose vietovėse.

Šios pajėgos taip pat kovos su žmonių kontrabanda ir neteisėta migracija.

Iki šiol yra įkurta šios misijos būstinė, suformuota vadovavimo struktūra. Taip pat su Prancūzijos pagalba buvo surengtos dvi operacijos neramiame „trijų sienų“ regione, kur ribojasi Malis, Nigeris ir Burkina Fasas.

Visaverčius pajėgumus „G5 Sahel“ turėtų įgyti nuo šių metų vidurio. Šios pajėgos veikia su 4 000 Prancūzijos karių, dislokuotų tame regione, ir 12 000 tūkst. karių turinčia Jungtinių Tautų taikos palaikymo misija Malyje (MINUSMA).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius