Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 29 /09:02

ES susitarė, kuriems Vladimiro Putino aplinkos veikėjams bus įvestos sankcijos

Europos Sąjungos (ES) diplomatai pirmadienį pasiekė preliminarų susitarimą dėl grupės žmonių iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos ir kelių Rusijos įmonių, kuriems bus įvestos sankcijos, Bendrijai nusprendus imtis griežtesnių baudžiamųjų priemonių prieš Maskvą dėl jos veiksmų Ukrainoje, pranešė diplomatiniai šaltiniai.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per daugiau nei tris valandas trukusias derybas diplomatai taip pat sutarė dėl naujų priemonių, skirtų apriboti prekybą ir investicijas Kryme, kurį aneksavo Rusija.

Diplomatai antradienį pratęs diskusijas, siekdami susitarimo dėl didesnio masto ekonominių sankcijų Rusijai. Jei visoms 28-ioms ES valstybėms pavyks susitarti, šios sankcijos apims kapitalo rinkas, gynybos sektorių ir jautrias technologijas.

Šaltiniai, pageidavę likti neįvardyti, sakė, kad negali pateikti daugiau detalių apie naują sąrašą, kuris turėtų būti paskelbtas trečiadienį vėlai vakare.

ES dėl krizės Ukrainoje jau anksčiau yra įvedusi sankcijas 87 fiziniams ir 20 juridinių asmenų.

Du diplomatai sakė, kad naujajame sąraše yra mažiau nei 12 pavardžių. Dar vienas diplomatas nurodė, kad jame yra aštuoni asmenys ir trys įmonės.

Du diplomatai sakė, kad naujajame sąraše yra mažiau nei 12 pavardžių. Dar vienas diplomatas nurodė, kad jame yra aštuoni asmenys ir trys įmonės

Prekybos ir investicijų apribojimai, dėl kurių buvo sutarta pirmadienį, numato uždrausti investicijas Kryme tam tikruose sektoriuose, įskaitant infrastruktūrą ir energetikos sektorių.

Taip pat bus uždraustas įrangos, naudojamos tiems sektoriams, eksportas į Krymą.

Po ne vieną mėnesį trukusio delsimo ES pasiryžimą nubausti Rusiją sustiprino tai, kad Rusijos diversantai Ukrainoje numušė Malaizijos keleivinį lėktuvą, kuriame žuvo 298 žmonės.

Tarp žmonių, žuvusių per „Malaysia Airlines“ katastrofą, buvo 194 Nyderlandų piliečiai, ir olandų sielvartas bei pyktis dėl šios tragedijos tapo lūžio tašku ES požiūryje į Rusiją.

Tačiau ES diplomatai sako, jog nereikėtų tikėtis, kad prieš Rusiją bus imtasi tokių pat griežtų baudžiamųjų priemonių, apie kokias paskelbė Jungtinės Valstijos.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy laiške ES lyderiams praėjusią savaitę rašė, kad siūlomas sankcijų paketas „turėtų smarkiai paveikti Rusijos ekonomiką, nepadarydamas didžiulio poveikio ES ekonomikoms“.

Pasak H. van Rompuy, „ryškėja konsensusas“ dėl kai kurių svarbiausių principų, įskaitant tai, kad planuojama įvesti embargą tik naujiems kontraktams, todėl tai neužkirstų kelio Prancūzijai parduoti Rusijai „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus.

Kitas principas yra tai, kad technologijų srityje sankcijos bus taikomos naftos sektoriuje, bet neapims dujų sektoriaus – ES iš Rusijos gauna mažiausiai trečdalį jai reikalingų dujų, todėl tokiu būdu siekiama, kad nebūtų padaryta žalos Bendrijos energetiniam saugumui.

„Vienas kebliausių klausimų yra naujos technologijos energetikos sektoriuje, nes kaskart, kai pasakomas žodis „energetika“, susinervina tokios šalys kaip Vokietija“, – sakė vienas diplomatinis šaltinis, pageidavęs likti neįvardytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius