Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 25 /14:06

ES sutiko pradėti naujas derybas dėl Turkijos narystės

Europos Sąjungos (ES) ministrai antradienį sutiko atnaujinti derybas dėl Turkijos narystės Bendrijoje, nors Vokietija ir kitos šalys priekaištavo Ankarai dėl griežto protestų malšinimo.
Stambulas(Turkija)
Stambulas(Turkija) / Fotolia nuotr.

Airija, kuri šiuo metu pirmininkauja 27 šalių blokui, pareiškė, kad ES ministrai galiausiai susitarė tęsti derybas dėl Turkijos narystės po trejų metų pertraukos.

Europos reikalų ministrai, susitikę Liuksemburge, „sutiko atverti 22-ąjį skyrių“, paskelbė Airijos atstovė, turėdama omenyje vieną iš 35 ES taisyklių blokų, kuriuos turi įvykdyti kandidatės, siekiančios tapti Europos klubo narėmis.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davotohlu) nedelsiant pasveikino šį žingsnį.

„22-asis skyrius buvo atidarytas. Šis reikalas baigtas“, – A.Davutoglu sakė per televiziją, kai buvo paskelbta, kad ES susitarė tęsti derybas su Ankara.

Kitame pareiškime Turkijos užsienio reikalų ministerija šį ES sprendimą pavadino „žingsniu teisinga linkme“, bet pažymėjo, kad jis „neadekvatus“.

Tikėtasi, kad derybos dėl 22-ojo skyriaus prasidės jau trečiadienį, tačiau Berlynas, palaikomas Austrijos ir Nyderlandų vyriausybių, blokavo šį planą, kilus susirūpinimui dėl Ankaros griežtų veiksmų prieš protestuotojus per demonstracijas, kurios buvo apėmusios Turkiją pastarosiomis savaitėmis.

„Mes negalime veikti taip tarsi pastarosiomis dienomis nieko nebūtų nutikę“, – pirmadienį Liuksemburge prieš prisijungdamas prie savo kolegų iš ES šalių pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle.

Tačiau antradienį sugrįžęs į susitikimą jis jau teigė, kad pokalbis su A.Davutoglu buvo „labai geras, labai konstruktyvus“ ir kad susitarimas įmanomas.

Dabar numatoma, kad tos derybos prasidės rudenį – tikriausiai spalį, po rinkimų Vokietijoje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad ją „šokiravo“ tai, jog spręsdama krizę, kurią sukėlė prieš vis labiau autoritarišką valdymą protestuojantys demonstrantai, Ankara pirmenybę atidavė brutaliai policijos jėgai.

Turkija pradėjo derybas dėl narystės 2005 metais, bet kol kas uždarė tik vieną iš 35 narystei būtinų skyrių.

Tam, kad būtų atidarytas 22 skyrius, skirtas regioninei politikai, būtinas visų 27 ES narių pritarimas.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu antradienį gyrė Europos Sąjungos (ES) sprendimą atnaujinti derybas dėl Ankaros narystės Bendrijoje.

„22-asis skyrius buvo atidarytas. Šis reikalas baigtas“, – A.Davutoglu sakė per televiziją, kai buvo paskelbta, kad ES susitarė tęsti derybas su Ankara po trejų metų pertraukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius