Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 10 /10:41

ES teismas: Didžioji Britanija turi teisę vienašališkai stabdyti „Brexit“

Jungtinė Karalystė turi teisę vienašališkai atšaukti savo pranešimą apie ketinimą išstoti iš Europos Sąjungos ir tokiu būdu sustabdyti „Brexit“ procesą, pirmadienį paskelbė Europos Teisingumo Teismas (ETT).
Eitynės prieš „Brexit“ Londone
Eitynės prieš „Brexit“ Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tokio atšaukimo, nuspręsto remiantis nacionalinės konstitucijos reikalavimais, poveikis būtų toks, kad Jungtinė Karalystė liktų Europos Sąjungoje nepakitusiomis sąlygomis dėl jos, kaip valstybės narės, statuso“, – sakoma Bendrijos aukščiausiosios teismo institucijos išaiškinime, paskelbtame pagal grupės Škotijos politikų pateiktą užklausimą.

ETT pranešime spaudai aiškinama, kad ši galimybė išlieka, kol nėra įsigaliojusi ES ir pasitraukti siekiančios Bendrijos narės išstojimo sutartis arba tuo atveju, jeigu tokia sutartis nebuvo sudaryta ir jeigu nėra sukakęs dvejų metų laikotarpis nuo ketinimų išstoti oficialaus pareiškimo.

Kovoja dėl politinio išlikimo

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May politinio išlikimo klausimas spręsis per šią savaitę vyksiantį parlamento balsavimą dėl jos susiderėtos „Brexit“ sutarties.

Atrodo, kad nesutarimų draskomos Londono vyriausybės antradienį laukia skaudus smūgis, nes parlamentas veikiausiai atmes praeitą mėnesį pasirašytą susitarimą su Briuseliu dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos.

Dokumentas, nustatantis, kokiomis sąlygomis salų valstybė po 46 narystės metų išstos iš savo pagrindinės prekybos partnerės, yra svarbiausias per daugelį metų klausimas, dėl kurio teks spręsti Bendruomenių Rūmams.

Pralaimėjimas dideliu balsų skirtumu gali iškart išprovokuoti iššūkį Th.May vadovavimui – tiek iš jos pačios Konservatorių partijos, tiek iš opozicijos leiboristų.

Be to, tokiu atveju painus „Brexit“ procesas atsidurtų nežinomybėje ir padidėtų tikimybė, kad D.Britanija kovo 29-ąją turės išstoti be jokios sutarties.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Th.May buvo spaudžiama savo kabineto narių mėginti gelbėti sutartį atidedant balsavimą ir vykti į Briuselį prašyti daugiau nuolaidų prieš ketvirtadienį ir penktadienį turintį įvykti viršūnių susitikimą, dalyvaujant 27 kitų ES šalių lyderiams.

Tačiau „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay sekmadienį visuomeniniam transliuotojui BBC pareiškė: „Balsavimas įvyks.“

„Brexit“ atšaukimo rizika

Th.May komanda tvirtina, kad jos vizija siūlo parankiausias atsiskyrimo nuo ES sąlygas, kokių „Brexit“ šalininkai gali tikėtis šiuo vėlyvu proceso etapu.

Jeigu sutartis parlamente bus atmesta, „tai reikštų pavojingą netikrumą šaliai ir labai realią riziką, kad jokio „Brexit“ nebus“, Th.May sakė laikraščiui „Mail on Sunday“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Ji taip pat perspėjo, kad gali tekti surengti pirmalaikius rinkimus ir kad į valdžią pirmąkart nuo 2010 metų gali grįžti opozicinė Leiboristų partija.

Pasak Th.May, tikimybė, kad leiboristų lyderio „Jeremy Corbyno rankose atsidurs valdžia, yra rizika, kurios negalime sau leisti prisiimti“.

Laikraščiai įvardijo daugiau kaip šešis buvusius ir dabartinius Th.May kabineto narius, galinčius siekti perimti premjero postą, jeigu vyriausybės vadovė artimiausiomis dienomis būtų priversta pasitraukti.

Simbolinės nuolaidos

Th.May būtų itin sunku užsitikrinti geresnių „skyrybų“ sąlygų, tenkinančių Šiaurės Airijos demokratinę junionistų partiją (DUP), jau ilgiau kaip metus remiančią premjerės vyriausybę.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sekmadienį po pokalbio telefonu su Th.May pasiuntė signalą, kad jokių nuolaidų nebus.

Vis dėlto Briuselis taip pat pageidauja, kad Th.May užsitikrintų sėkmę ir išvengtų pragaištingo sąmyšio ekonomikoje, galinčio išsivystyti, jeigu Britanija išstos iš ES be jokių susitarimų dėl ateities prekybos ryšių.

Europos pareigūnai sakė galintys rasti būdą Briuselyje padaryti simbolinių nuolaidų, kad Th.May galėtų pateikti jas Londone.

Vis dėlto jie pabrėžė, kad tokios korekcijos negalėtų pakeisti pačios išstojimo sutarties pagrindų.

Abi pusės galėtų „siekti (papildomo) protokolo arba paaiškinti kurį nors svarbiu laikomą punktą, kad ji tai galėtų parvežti į parlamentą“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas informuotas ES šaltinis, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

Tokiu atveju Th.May galėtų pateikti pakoreguotą sutarties versiją antram balsavimui, bet kol kas neaišku, kada jis galėtų įvykti, pridūrė šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius