Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ES teismas pritarė migrantų deportavimui iš Austrijos ir Slovėnijos

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį parėmė Austrijos ir Slovėnijos sprendimą per Europos migrantų krizės piką 2015 metais deportuoti atgal į Kroatiją prieglobsčio prašytojus.
Migrantai Ispanijoje
ES teismas pritarė migrantų deportavimui iš Austrijos ir Slovėnijos / „Scanpix“/AP nuotr.

Europos Teisingumo Teismas palaikė prieštaringai vertinamą ES Dublino taisyklę, pagal kurią pabėgėliai prašymus dėl prieglobsčio suteikimo turi pateikti pirmoje bloko valstybėje, į kurią atvyksta.

2015 metais daugiau kaip 850 tūkst. žmonių – daugiausiai pabėgėlių nuo karo Sirijoje, Irake ir Afganistane – vadinamuoju Balkanų keliu plūdo į Vokietiją, atvėrusią duris prieglobsčio prašytojams, ir kitas Bendrijos šalis.

Viena prieglobsčio prašytojų grupė iškėlė ieškinį, kuriame teigia, kad 2015 metų migracijos krizė sukūrė išskirtines sąlygas ir iš esmės sustabdė Dublino taisyklių galiojimą.

Kroatijos pareigūnai šiuos prieglobsčio prašytojus, atvykusius iš ES nepriklausančios Serbijos, autobusais nuvežė prie sienos su Slovėnija, kad jie galėtų teikti prašymus kitose ES valstybėse.

Aktyvistai tikėjosi, kad Europos Teisingumo Teismas pritars prieglobsčio prašytojų argumentams, ir privers pakeisti Dublino taisykles, kurias kritikai vadina neteisinga našta pietinėms, skurdesnėms ES narėms, tokioms kaip Graikija, Italija ir Kroatija.

Tačiau Teismas pritarė Austrijos ir Slovėnijos sprendimui išsiųsti prieglobsčio prašytojus atgal į Kroatiją ir nusprendė, kad kitokia išvada „būtų nesuderinama su Dublino taisyklėmis“, sakoma pranešime apie Teismo sprendimą.

Tačiau Teismas pritarė Austrijos ir Slovėnijos sprendimui išsiųsti prieglobsčio prašytojus atgal į Kroatiją ir nusprendė, kad kitokia išvada „būtų nesuderinama su Dublino taisyklėmis“, sakoma pranešime apie Teismo sprendimą.

Pasak Teismo, valstybė narė, nusprendusi humanitariniais pagrindais leisti atvykti į savo teritoriją trečiųjų šalių piliečiams be vizų, „negali būti atleista nuo tos atsakomybės“.

Pradinis Vokietijos sprendimas atsisakyti vadinamųjų Dublino taisyklių sulaukė griežtos kritikos iš partnerių ES, kurie baiminosi migrantų srauto į Europą.

Minėtos prieglobsčio taisyklės galiojimas šiuo metu yra sustabdytas Graikijai. Ši šalis kartu su Italija buvo pagrindinis daugiau kaip milijono migrantų, nuo 2015 metų atkeliavusių į bloką, atvykimo taškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius