Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES: užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį gali svarstyti naujas priemones Baltarusijai

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį per neformalią vaizdo konferenciją aptars padėtį Baltarusijoje ir gali svarstyti naujas sankcijas, sakė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano
Pareigūnai Minske
Pareigūnai Minske / „Scanpix“/AP nuotr.

„Viskas įmanoma, jei bus visų Europos Sąjungos valstybių narių sutarimas. Nenoriu užbėgti už akių ministrų diskusijų rezultatams ar turiniui. Reikia palaukti diskusijų, ES valstybių narių vertinimų dėl padėties Baltarusijoje, taip pat pasiūlymų“, – antradienį spaudos konferencijoje Briuselyje sakė P.Stano.

Jo buvo paklausta, kaip toli ES pasirengusi eiti vykdydama sankcijų Baltarusijai politiką ir ar bus įvestos ekonominės sankcijos. Bendrija jau taiko sankcijas 55 baltarusių pareigūnams, kuriuos laiko atsakingais už bendrapiliečių persekiojimą. Tarp jų yra ir prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

P.Stano atsakė, kad ketvirtadienį vyksiančios diskusijos „taip pat yra skirtos galimiems pasiūlymams, ir nebūtinai visada aptarinėjami iš anksto parengti pasiūlymai: gali būti aptarinėjamos kūrybiškos, naujos priemonės, jei bus sutarimas“.

„Reikia palaukti ministrų diskusijų. Kaip ir sakiau, viskas įmanoma, jei yra 27 ES valstybių narių sutarimas“, – pridūrė jis.

Anot P. Stano, ES pozicija dėl Baltarusijos visiškai aiški.

„Mes nepripažįstame pono Lukašenkos, kaip valstybės vadovo, legitimumo. ES ir Baltarusijos dialogas oficialiu lygiu buvo nutrauktas jau seniai, reaguojant į neleistinus valstybės valdžios veiksmus“, – kalbėjo jis.

ES diplomatijos vadovo atstovas pranešė, kad Bendrija apribojo kontaktus su Baltarusija iki ekspertų lygio.

Ankstesniam bendradarbiavimui pagal Rytų partnerystės programą atkurti būtina, kad Baltarusijos valdžia nutrauktų represijas prieš savo šalies gyventojus ir reaguotų į jų reikalavimus, nurodė jis.

„Dialogas [su Baltarusija] per peržiūrėtas ir pažemintas iki ekspertų lygio ", – sakė P.Stano.

Jis pridūrė, kad ES ketina toliau palaikyti baltarusius ir pilietines organizacijas.

„Po dviejų dienų užsienio reikalų ministrai aptars tai [per vaizdo konferenciją], įskaitant galimą baudžiamųjų priemonių išplėtimą“, – nurodė J.Borrellio atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius