-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES užsienio reikalų ministrai kritikuoja Bendrijos diplomatijos vadovę Catherine Ashton

Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Catherine Ashton penktadienį vėl atsidūrė kritikos taikiklyje, Bendrijos užsienio reikalų ministrams susirinkus tartis, kaip jos vadovaujamas neseniai įkurtas diplomatinis korpusas galėtų įgyti garsesnį balsą pasaulinėje arenoje.
Catherine Ashton
Catherine Ashton / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dažnai peikiama Europos naujosios diplomatinės tarnybos vadovė sakė, kad šios dvi dienas truksiančios neformalios derybos yra proga aptarti su ministrais, „kaip paversti Europos išorės politiką dar veiksmingesne negu dabar“.

„Būti ar nebūti – štai koks klausimas“, – Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, kuris buvo vienas iš pagrindinių pretendentų į C.Ashton postą, įsteigtą prieš daugiau nei dvejus metus, parašė savo svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Tačiau nuotaiką temdė šių derybų išvakarėse paviešintame C.Ashton adresuotame Prancūzijos užsienio reikalų ministro Alaino Juppe laiške išsakyta kritika ir raginimai siekti pagerinti darbą.

„Turime pagerinti Europos išorinių veiksmų tarnybos (EEAS) darbą ir jo sustygavimą su Bendrijos narių diplomatinėmis pastangomis“, – rašė A.Juppe.

Prancūzijos diplomatijos vadovas paragino EEAS glaudžiau bendradarbiauti su Bendrijos šalimis, pagerinti savo galimybes generuoti idėjas, sustiprinti savo autoritetą sprendžiant pasaulines ir daugiašales problemas, tokias kaip branduolinių ginklų neplatinimas, kova su terorizmu ir ES veiksmai tarptautiniuose forumuose.

Nuotaiką temdė šių derybų išvakarėse paviešintame Catherine Ashton adresuotame Prancūzijos užsienio reikalų ministro Alaino Juppe laiške išsakyta kritika ir raginimai siekti pagerinti darbą.

Buvusi Didžiosios Britanijos Leiboristų partijos įstatymų leidėja C.Ashton, kritikuojama euroskeptiškai nusiteikusių savo šalies konservatorių, atšovė, kad „ponas Juppe man parašė kelis laiškus“.

„Mano ryšiai su Alainu Juppe labai, labai tvirti“, – pridūrė ji, sakydama, kad laiko Prancūzijos diplomatijos vadovo komentarus teigiamais patarimais.

C.Ashton atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad A.Juppe žinojo, jog negalės dalyvauti pirmojoje pasitarimų dienoje dėl anksčiau suplanuoto susitikimo, todėl išsiuntė laišką, kuriuo teigiamai prisidėtų prie debatų.

„Klaidinga tai vertinti kaip kritiką“, – pareiškė atstovas Michaelas Mannas.

Pati C.Ashton taip pat sakė žurnalistams, kad A.Juppe komentarai paskatins debatus. „Stengiamės įvertinti antrąją mano mandato pusę“, – aiškino ji.

Atrodo, kad šiais komentarais stengtasi paneigti daug kritiškesnį dienraščio „The Financial Times“ straipsnį, ES diplomatijos vadovams susirinkus derybų žiemiškai žvarbioje Danijos sostinėje.

Dienraštyje keliama mintis, kad C.Ashton nebegali toliau dirbti ES išorės politikos vadove, nes prarado net Londono palaikymą.

Straipsnyje teigiama, kad Didžioji Britanija ėmėsi manevrų, siekdama pakeisti C.Ashton, deleguotą į Briuselį ankstesnės Gordono Browno vyriausybės, vienu buvusiu Prancūzijos užsienio reikalų ministru. Manoma, kad tokiais manevrais Londonas siekia netiesiogiai apsaugoti Britanijos finansų sektorių.

Tačiau „The Financial Times“ taip pat citavo Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso atstovo paneigimą, esą jis „niekada neturėjo ir dabar neturi ketinimų siūlyti šį keitimą“.

„Ši istorija neturi visiškai jokio pagrindo“, – M.Mannas sakė AFP.

ES užsienio reikalų ministrų „komanda“ taip pat nedelsdami pasisakė už ES diplomatijos vadovę.

„Tai tik vienas straipsnis laikraštyje. Cathy Ashton turi mandatą visai kadencijai. Diskusija baigta“, – pareiškė Suomijos užsienio reikalų ministras Erkki Tuomioja.

Įtakingas Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle, paklaustas, ar mano, kad C.Ashton tinkamai atlieka savo darbą, nedvejodamas atsakė: „Taip!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius