-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES veikiausiai pateiks Lenkijai precedento neturintį įspėjimą

Europos Komisija kitą savaitę žada apsispręsti, ar inicijuoti precedento neturinčią procedūrą Lenkijos atžvilgiu, dėl kurios ši šalis gali likti be balsavimo teisių Europos Sąjungoje, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango pareigūnas.
Lenkija
ES veikiausiai pateiks Lenkijai precedento neturintį įspėjimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokių veiksmų žadama imtis dėl naujų prieštaringai vertinamų Lenkijos teismų reformų, kurios, ES manymu, pažeidžia pagrindines Europos vertybes.

ES biudžeto reikalų komisaras Guentheris Oettingeris Vokietijos radijo stočiai „Deutschlandfunk“ sakė: „Su kolegomis kitą trečiadienį turėsime nuspręsti, ar žengti šį žingsnį.“

Tačiau „daug kas sako“, kad taip nutiks, ir Bendrija imtųsi tokių priemonių pirmą kartą, sakė jis. „Įtariu, kad trečiadienį būsime pasirengę inicijuoti šį veiksmą“, – pridūrė eurokomisaras.

Naujasis Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis per penktadienį pasibaigusį Bendrijos viršūnių lyderių susitikimą bandė įtikinti pareigūnus, kad jo šalies įstatymai neprieštarauja demokratinėms vertybėms.

ES svarsto Lenkijai skelbti dviejų etapų sankcijas. Pirmasis etapas bus perspėjimas Bendrijos narei, kad ji pažeidžia demokratines vertybes. Šiam perspėjimui priimti reikia kvalifikuotos ES narių balsų daugumos, ir manoma, kad didesnių sunkumų neiškils.

Antrasis žingsnis būtų atimti iš valstybės jos balsavimo teises Europos Vadovų Taryboje, tačiau šis sprendimas privalo būti priimtas vienbalsiai, tačiau Vengrijos vyriausybė yra pažadėjusi blokuoti visas baudžiamąsias priemones Lenkijos atžvilgiu.

Lenkijos parlamentas praėjusią savaitę priėmė du naujus įstatymus, pagal kuriuos valdančiajai partijai atitektų Aukščiausiojo Teismo ir Nacionalinės teismų tarybos – institucijos, atsakingos už teisėjų skyrimą – kontrolė.

S.Keller: „Pernelyg ilgai buvome kantrūs, kol Lenkijos vyriausybė griovė šalies teisminę sistemą. Europos Komisijos pareiga yra apsaugoti šalyse narėse demokratiją ir įstatymo viršenybę.“

Kritikai tvirtina, kad naujieji įstatymai ir anksčiau priimti teisės aktai naikina šalies teisminės valdžios nepriklausomybę, nes ją kontroliuos politikai.

Tuos įstatymus dar turi patvirtinti Lenkijos Senatas, tačiau tai gali įvykti jau penktadienį. Vėliau teisės aktus turės pasirašyti prezidentas.

Ketvirtadienio vakarą keliuose Lenkijos miestuose vyko protestai prieš prieštaringai vertinamą teismų reformą. Tūkstančiai demonstrantų tikėjosi, kad tie įstatymai dar gali būti užblokuoti, tačiau vilčių buvo nedaug.

Žaliųjų bloko Europos Parlamente vadovė Ska Keller sakė, kad EK pasielgs teisingai, jei inicijuos minėtą procedūrą prieš Lenkiją.

„Pernelyg ilgai buvome kantrūs, kol Lenkijos vyriausybė griovė šalies teisminę sistemą, – pareiškė ji. – Europos Komisijos pareiga yra apsaugoti šalyse narėse demokratiją ir įstatymo viršenybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius