-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES vis dar siūlo Ukrainai asociacijos sutartį, bet tik po rinkimų

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy patvirtino, kad Briuselis pasirengęs palaikyti Ukrainą ir pasirašyti su Kijevu Asociacijos sutartį.
Hermanas Van Rompuy
Hermanas Van Rompuy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš sveikinu Ukrainos liaudies valią gyventi laisvoje, nepriklausomoje ir vieningoje šalyje, palaikančioje tvirtus ryšius su Europos Sąjunga. Mes esame pasirengę pasirašyti Asociacijos sutartį ir palaikyti Ukrainą šiuo sudėtingu laikotarpiu“, – sakoma H.Van Rompuy pranešime, paskelbtame pirmadienį Briuselyje.

Taip pat pažymima, kad Europos Sąjungoje atidžiai stebima padėties raida. „Mūsų aukščiausioji atstovė (Catherine Ashton) yra Kijeve“, – priminė H.Van Rompuy.

Tuo pačiu metu Europos Komisijos atstovas pareiškė, kad ilgai laukta Ukrainos ir Europos Sąjungos sutartis negali būti pasirašyti iki šalyje numatytų gegužės mėnesio rinkimų.

„Prekybos ir investicijų sutartis lieka ant stalo“, – sakė Komisijos atstovas Olivier Bailly, kalbėdamas apie plataus masto politinę ir prekybos sutartį, dėl kurios prasidėjo tris mėnesius trukę neramumai Ukrainoje.

„Prekybos ir investicijų sutartis lieka ant stalo“, – sakė Komisijos atstovas Olivier Bailly.

„Esame pasiruošę pasirašyti šią sutartį, kai Ukraina bus pasiruošusi“, – sakė jis.

Spaudos konferencijoje atsakydamas į klausimą, ar ES pasirašys istorinę Ukrainą prie Vakarų priartinsiančią sutartį su dabar formuojama laikinąja vyriausybe, O.Bailly atsakė: „Ne. Manau, kad turime sulaukti, kai pereinamasis laikotarpis pasieks savo paskutinį tašką“ – gegužės 25 dieną numatytus rinkimus.

„O kai turėsime vyriausybę, būsime pasiruošę vėl tai aptarti“, – sakė jis.

Vis tik Komisijos atstovas pridūrė, kad šis atidėliojimas „nereiškia, jog dabartinė vyriausybė nėra teisėta“.

Briuselis norėtų pasirašyti sutartį su vyriausybe, kuri bus suformuota po rinkimų, siekdama „užtikrinti, kad tai bus visiškai suverenus sprendimas“, sakė O.Bailly.

Nuverstajam prezidentui Viktorui Janukovyčiui lapkritį netikėtai atsakius šios sutarties, šalyje prasidėjo protestai, kurie privedė iki praėjusios savaitės kruvinų įvykių.

O.Bailly taip pat sakė, kad ES yra pasiruošusi padėti Ukrainai įveikti jos ekonominius sunkumus, „jeigu bus reformų programa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius