Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ESBO vadovas sveikina pasirašytą memorandumą dėl ugnies nutraukimo Ukrainoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininkas Šveicarijos užsienio reikalų departamento vadovas Didier Burkhalteris teigiamai įvertino penktadienį Minske pasirašytą memorandumą dėl paliaubų rytų Ukrainoje vykdymo.
Prorusiškas terorirstas eina šalia sunaikinto lėktuvo
Prorusiškas terorirstas eina šalia sunaikinto lėktuvo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Burkhalteris pažymėjo, kad memorandumas yra reikšmingas žingsnis, siekiant užtikrinti tvarų ugnies nutraukimą, ir svarbus indėlis pastangose taikiai sureguliuoti krizę rytų Ukrainoje“, – sakoma šeštadienį ESBO tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Jis taip pat kreipėsi į ESBO šalis, prašydamas toliau palaikyti šias pastangas „papildomais ekspertiniais ir finansiniais ištekliais“.

ESBO vadovas paragino visas konflikto šalis mažinti įtampą šioje krizėje.

ESBO tinklalapyje šeštadienį pateiktas ir visas šio Memorandumo tekstas.

Dokumente pažymima, kad trišalės kontaktinės grupės dalyviai – Ukrainos, Rusijos, ESBO, Donecko ir Luhansko sričių atskirų rajonų atstovai pasiekė savitarpio supratimo dėl priemonių, kuriomis būtų sustiprinti susitarimai dėl dvišalio ginklų panaudojimo nutraukimo.

Memorandume sakoma, kad, pirma, ginklų panaudojimo nutraukimas taikomas visiems

Memorandume sakoma, kad, pirma, ginklų panaudojimo nutraukimas taikomas visiems.

Antra, šalių daliniai ir ginkluotos formuotės sustabdomos ties jų sandūros linija pagal rugsėjo 19-osios būklę.

Trečia, draudžiama panaudoti visų rūšių ginklus, imtis puolamųjų veiksmų.

Ketvirta, per parą nuo šio Memorandumo priėmimo atitraukti daugiau kaip 100 mm kalibro pabūklus nuo sandūros linijos ne mažiau kaip 15 kilometrų iš abiejų pusių (išskyrus atskirai žemiau paminėtus pabūklus), taip pat iš gyvenviečių, sudarant galimybę suformuoti ginklų panaudojimo nutraukimo zoną ne mažiau kaip 30 kilometrų pločio.

Memorandume išvardinti stambesni pabūklai, kurie atitraukiami toliau negu maksimalus jų ugnies nuotolis: nuo 16 iki 120 kilometrų, įskaitant taktinius raketų kompleksus, kurių neturi būti arčiau kaip 120 kilometrų.

Penkta, draudžiama laikyti sunkiąją ginkluotę ir karinę techniką rajone, apimančiame šias gyvenvietes: Komsomolską, Kumačevą, Novoazovską, Sachanką; su ESBO stebėsena.

Šešta, saugumo zonoje draudžiama įrengti naujas minų ir inžinerines užtvaras. Įsipareigojama nuimti anksčiau įrengtas minų ir inžinerines užtvaras saugumo zonoje.

Septinta, priėmus šį Memorandumą, draudžiami karo aviacijos ir užsienio bepiločių skrydžiai, išskyrus tuos bepiločius, kuriuos naudoja ESBO misija, palei visą šalių sandūros liniją ginklų panaudojimo nutraukimo zonoje, ne mažiau kaip 30 kilometrų pločio.

Aštunta, ginklų panaudojimo nutraukimo zonoje per parą nuo Memorandumo priėmimo dislokuoti ESBO misiją su šios organizacijos stebėtojais. Minėtąją zoną tikslinga suskaidyti į sektorius, kurių kiekį ir ribas suderinti rengiant ESBO stebėsenos misiją.

Devinta, išvesti visas užsienines ginkluotąsias grupuotes, karinę techniką, taip pat kovotojus ir samdinius iš Ukrainos teritorijos stebint ESBO.

Memorandume nurodoma, kad 2014 metų rugsėjo 19 dienos dokumentą pasirašė ambasadorė Heidi Tagliavini, antrasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas, taip pat Aleksandras Zacharčenka (DLR) ir Igoris Plotnickis (LLR).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius